onsdag 29 december 2010

"Banancupcakes med muscovado utan banan och muscovado"...

...eller "man tager vad man haver".

Bananer är ingen poppis-mat under julen har jag märkt. Jag hade köpt hem en hel hög och slängt nästan lika många. Några hade varit till bygget ett varv och kommit i retur helt svarta. I morse låg det en stackars banan kvar på fruktfatet så jag bestämde mig för att baka banan-cupcakes av den innan den också skulle hamna i soporna.


 Jag rörde ihop smeten, mitt muscovadosocker påminde mer om en tegelsten än mjukt socker, så det skippade jag och hittade på en egen blandning av rörsocker och vanligt vitt socker. Någon mörk choklad hade vi inte heller i skåpet. Däremot en diger samling av alla de slags konfekter och fyllda chokladstänger. Lösningen här blev chokladstänger fyllda med jordgubbsyoghurt hackad i små bitar.

Sen i med bananen. Men bananen, VAR är bananen? Med mannen vid bygget förstås. Ett samtal senare hade jag i alla fall försäkrat mig om att han inte kommer hem med bananen igen. Om han åt den eller inte vet jag inte, men stackars den man som skulle ha kommit hem med en svart banan idag ;).


Muffins blev det i alla fall. Om inte så saftiga som senast jag gjorde dem. Jag tänkte göra lite fuskglasyr till bara några av dem och frysa in resten, men har ni någon gång försökt göra en pyttesats glasyr? Omöjligt! Jag började med liiiite smör, sedan satte jag lite mera konjak, ännu lite mer kakaopulver, spädde på med en kaffeskvätt och till sist nästan ett helt florsockerpaket = skålen full, suck! De skulle dekoreras med strössel, men glasyren stelnade för fort så i stället fick junioren offra sitt lördasggodis, mini-smarties, som gick att trycka ner. (det sista stämmer inte helt och hållet, hon får inget lördagsgodis ännu, bara några små chokladbitar nu som då, så enda som lider av godisbristen är kanske far i huset, men den banantjuven får skylla sig själv ;))


 Originalreceptet (som enligt min erfarenhet inte behöver följas till punkt och pricka ;))

Banancupcakes
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk matsoda (bikarbonat)
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl muscovadosocker
1 dl kakao
2 ägg
1,5 dl hackad mörk choklad
1 mosad banan
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
0,5 dl kesella (något sådan har jag aldrig hittat i finland, men jag använder cremé fraiche)

Blanda  mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Vispa sockret och smöret med elvisp. Vispa ner kakaon och äggen. Rör ner de övriga ingredienserna. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Låt svalna.

Frosting
1 dl smör
  2 tsk vaniljpulver
0,5 dl kakao
5 dl florsocker
1-2 msk konjak
0,5 dl mjölk

Vispa smöret. Blanda i allt utom mjölken. Vispa. Blanda ner mjölken och vispa lite till. Spritsa sedan frostingen på muffinsen. Dekorera. Klart.
Originalreceptet kommer från boken Kärleksmums, 101 söta favoriter. En bok med smaskiga recept och härliga bilder. Författarna skriver recepten på ett sådant humoristiskt sätt så jag har faktiskt läst boken från pärm till pärm bara för nöjets skull ;).
Tack och hej, bananpastej!

Våningfatet är från Indiska. Efter att jag har varit på jakt efter ett vitt våningsfat av porslin så hittade min syster detta på rea för någon månad sedan. Bra att ha syskon med liknande smak som man själv :).

6 kommentarer:

  1. Fina vart dom iallafall! Och de ser riktigt goda ut! =)

    Kram jenny

    SvaraRadera
  2. De ser ju supersmarriga ut! Och oj vad ni kommit långt med bygget!!! När beräknar ni flytta in?

    Hoppas ni får ett riktigt gott nytt år!

    Kram Mia

    SvaraRadera
  3. De muffinsen skäms inte för sig! Är de lika goda som de ser ut att vara så är du en fena på att baka.
    Gott Nytt år!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. hihi! det var ett inlägg i min smak, både med tanke på humorn och bakverken :D
    gott slut och ett muffinsrikt nytt år!

    SvaraRadera
  5. God fortsättning!

    Då var det dags för en ny tävling hos mig. Hitta på ett namn för en del av min verksamhet och du kan förutom äran även vinna fina priser..

    Välkommen att kika in!
    Kram
    /Lina

    SvaraRadera
  6. Mums mums!! Oj så goda de såg ut din muffins!! Och så himla fina!! Våningsfatet skulle jag gärna vilja ha, jättefint! Har sett en annan variant också där det är olika fat med en kaffekopp överst, har du sett det? De är lite roliga tycker jag! Jag har ett våningsfat från Tupperware och det är INTE särskilt upphetsande kan jag säga...

    Kraaaaaam aka

    SvaraRadera