söndag 14 augusti 2011

Panelat tak

Redan i planeringsskedet av byggandet så visste vi att vi ville ha vitmålad träpanel i taken, helst så kallad antikspontad panel (jag tror att det också kallas dubbel-pärlspont eller norsk skogspanel, rätta mig gärna om jag har fel). Det visade sig dock att detta alternativ också var ett av de absolut dyraste, så vi började se på en del andra alternativ. Som allt annat som kan skjutas upp så blev också innertaksvalet uppskjutet ända tills det började bli aktuellt för montering. Samma dag vi hade bestämt oss för att åka till grannstaden i norr för att rekognosera bland panel så råkade jag få syn på en liten annons, med en ännu mindre bild, i tidningen. Ett parti av vår panel till bortslumpningspris. Vi funderade knappt, nästa dag hade vi hela partiet (nästan 1,5 km panel) på vår gård. Vi köpte lite mer än vad som behövdes (mest för att slippa skarva) och ändå blev det till och med billigare än mdf-panel.

En hel del jobb har det varit då brädorna ska kvistlackas, målas ett varv innan uppsättning samt målas ett varv ännu i taket. Själva monteringen går i alla fall rätt snabbt och vi har inte behövt ändskarva i ett enda rum då brädorna är så långa.

 Här spikas taket i vårt sovrum...

 ...och här är det klart!

 Dotterns rum.
 Vardagsrumstaket och köket till vänster om träbalken (som också skall vitmålas med samma färg som taket).

 
 Och till sist badrummet, som är färdig kaklat, fogat och taket på plats. 

Det är bara i datarummet och badrummet på vinden som innertak fortfarande saknas. Sedan ska det målas en gång till...i hela huset (jag får sjuka axlar bara jag tänker på det), men sen har vi precis det tak vi ville ha. Ibland har man flow :). Flow ja, det har jag också haft i jakten på de perfekta badrumsskåpen (snart har jag fyra spegelskåp i en lägenhet med ett badrum, bara en sån sak...men den storyn tar vi en annan gång ;)).

Hoppas ni alla får en bra start på veckan! 

4 kommentarer:

  1. Vad härligt att du är tillbaka! Som du vet har du varit saknad. Men man ska ju bara blogga nära man har lust och ork, så det måste ju bli lite pauser.
    Så fina taken blir!!! Du vet ju hur det är i ett husbygge, vissa saker får man igenom och vissa inte. När det gällde våra tak drog maken i bromsen, s vi har vanliga släta. Så jag tittar lite extra drömmande på bilderna av era vackra tak.
    Fin liten hylla i väggen lillskruttan har fått.
    Kram Jennie

    SvaraRadera
  2. Säger som ovan, vad himla kul att du är tillbaka, har varit lite orolig här!!!! Skönt att du mår bra! Ja herregud, inte lätt att förutsäga när hus blir klara, det är ju ett hästjobb!!!!!! Men taken ser ju superfina ut!!!

    Ha så jättebra!!

    Kraaaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  3. vilket flow, verkligen! kanonfint blev det dessutom!
    kram

    SvaraRadera
  4. Jättefina tak verkligen! Förstår att ni är nöjda. Vi har också träpanel i taken, typiskt en sån där sak som man aldrig kommer åtgärda sedan, lika bra ha det gjort!
    Ha det!

    SvaraRadera