fredag 31 december 2010

Byggåret som gick...

 Med anledning av nyåret har många bloggare en bildkavalkad med bilder från bloggåret som gått. Det ska det förstås bli på min blogg också. Och för en gångs skull tänker jag faktiskt hålla mig till definitionen bygg-blogg och dokumentera året som gått. I december 2009 klottrade vi våra kråkor på två viktiga papper, husköp och tomtköp.


Såhär såg tomten ut i januari. Om tomten var öde så var dock huvudet betydligt mer fullt av planer och funderingar.

I februari grävdes vår väg. En rejäl vägstump på 160 m.

 
I april påbörjades grävandet av själva tomten. Vi pålade ut var huset och garaget skulle stå.


 Första maj fick vi en otrevlig överraskning när den redan nergrävda avloppspumpen hade flutit upp. Efter en hel del extra jobb fick vi ner den igen och fyllde den med vatten. Så nu står den där den ska.

I mitten av maj spikades formarna till garagesockeln.


Och i mitten av juni såg husgrunden ut såhär. Klart för gjutning. 


När grunden var gjuten fick vi hjälp av byggnadsarbetare som spirade upp huset. I slutet av juni började man se huset ta form.


I juli var även vindskyddsskivorna upp på ytterväggarna och man kunde börja föreställa sig hur det skulle se ut som färdigt.


Med hjälp av duktiga talkoarbetare fick vi taket på plats mitt i sommarhettan. 


 Mannen fixade en sandlåda åt dottern där vi tänkte hon skulle leka hela kvällarna. Nu blev det ju inte riktigt så...men en fin sandlåda fick hon i alla fall!


 Skyliften var min absoluta favoritleksak under sommarmånaderna. Här har mannen fått "låna" den en stund ;).


Att spika gips är roligt. Spikarna går enkelt in och man ser snabbt resultat.


 Men visst är det också skönt med paus ibland.


Att måla är rätt okej sysselsättning och solbrännan förbättrades samtidigt.


 Den 22 augusti bjöds det till en något försenad taklagsfest. Vi grillade och så hade mannens syster bidragit med dessa fina och goda tårtor.


Augusti, september och oktober spikade vi ytterpanel.


 Byggandet är en del av vardagen även för lillgumman. "Pappa fara byggi. Spika, måla eget rum åt Ninni."


 Vi fick nya grannar i form av två söta får.



I november börjar äntligen utsidan vara färdig. Bara dörr- och fönsterfoder kvar. Men det lämnar vi till våren.

November och december går i isolerandets tecken. Medan man spikade ytterpanel trodde man inte att det kunde finnas något som skulle kännas lika segt som det. Tji fick vi, isolerandet känns om möjligt ännu segare. Som tur är det inte mycket kvar nu.


 Kaffepauserna är bäst, tycker jag och dottern.


Vårt hus i vinterskrud. Det ser lugnt och fridfullt ut, men på insidan pågår eldragning, spirande av mellanväggar, spackling, och målning. 
Vi har inget deadline-datum på vårt hus. Det tar den tid det tar. Men en sak vet jag i alla fall och det är att någon gång under det kommande året så tar vi vårt pick och pack och flyttar in i vårt drömhus. Vilken lycka att bara tänka på det!

Jag önskar alla mina läsare och bloggvänner ett riktigt 
Gott Nytt År 2011!

torsdag 30 december 2010

Tro, hopp och kärlek

Advent är slut, men här står ljusstaken framme ännu. Annars brukar jag städa undan den genast det blir jul, men i år har jag en ny-gammal stake som gärna får stå framme. Vi har själva en träfärgad tro-hopp-kärlek ljusstake, men i år när jag äntligen bestämt mig för att måla den så kunde jag inte hitta den någonstans. Mamma och pappa har en likadan (som bara låg i skåpet denna jul), så pappa målade deras och så får jag låna den tills vår egen kommer fram.

Symbolerna tro, hopp och kärlek är kända i vår trakt året om och i juletid så lyser de i var och vartannat fönster i form av papperslyktor.

 


I år får ljusstaken stå framme ända tills efter nyår. Den sprider ganska bra ljus i köket. Samma kök som jag plockade ner taklampan i och i stället hängde upp en ljuskrona på julafton. Ljuskronan hänger kvar ännu (till mannens förtret). Själv blir jag också ganska irriterad varje gång jag ska göra något i köket (vilket jag gör 80 % av min vakna tid), men det låtsas jag inte om. För måltiderna blir så oändligt mycket mysigare när de äts till skenet av levande ljus från taket.


Hoppas ni får en bra torsdagskväll med tro, hopp och kärlek. Själv ska jag med man och barn till simhallen, ska bli skönt med lite familjetid :).

Ljusstaken är handgjord av en snickare/hantverkare från vår by. 

onsdag 29 december 2010

"Banancupcakes med muscovado utan banan och muscovado"...

...eller "man tager vad man haver".

Bananer är ingen poppis-mat under julen har jag märkt. Jag hade köpt hem en hel hög och slängt nästan lika många. Några hade varit till bygget ett varv och kommit i retur helt svarta. I morse låg det en stackars banan kvar på fruktfatet så jag bestämde mig för att baka banan-cupcakes av den innan den också skulle hamna i soporna.


 Jag rörde ihop smeten, mitt muscovadosocker påminde mer om en tegelsten än mjukt socker, så det skippade jag och hittade på en egen blandning av rörsocker och vanligt vitt socker. Någon mörk choklad hade vi inte heller i skåpet. Däremot en diger samling av alla de slags konfekter och fyllda chokladstänger. Lösningen här blev chokladstänger fyllda med jordgubbsyoghurt hackad i små bitar.

Sen i med bananen. Men bananen, VAR är bananen? Med mannen vid bygget förstås. Ett samtal senare hade jag i alla fall försäkrat mig om att han inte kommer hem med bananen igen. Om han åt den eller inte vet jag inte, men stackars den man som skulle ha kommit hem med en svart banan idag ;).


Muffins blev det i alla fall. Om inte så saftiga som senast jag gjorde dem. Jag tänkte göra lite fuskglasyr till bara några av dem och frysa in resten, men har ni någon gång försökt göra en pyttesats glasyr? Omöjligt! Jag började med liiiite smör, sedan satte jag lite mera konjak, ännu lite mer kakaopulver, spädde på med en kaffeskvätt och till sist nästan ett helt florsockerpaket = skålen full, suck! De skulle dekoreras med strössel, men glasyren stelnade för fort så i stället fick junioren offra sitt lördasggodis, mini-smarties, som gick att trycka ner. (det sista stämmer inte helt och hållet, hon får inget lördagsgodis ännu, bara några små chokladbitar nu som då, så enda som lider av godisbristen är kanske far i huset, men den banantjuven får skylla sig själv ;))


 Originalreceptet (som enligt min erfarenhet inte behöver följas till punkt och pricka ;))

Banancupcakes
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk matsoda (bikarbonat)
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl muscovadosocker
1 dl kakao
2 ägg
1,5 dl hackad mörk choklad
1 mosad banan
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
0,5 dl kesella (något sådan har jag aldrig hittat i finland, men jag använder cremé fraiche)

Blanda  mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Vispa sockret och smöret med elvisp. Vispa ner kakaon och äggen. Rör ner de övriga ingredienserna. Fyll muffinsformar till 3/4. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Låt svalna.

Frosting
1 dl smör
  2 tsk vaniljpulver
0,5 dl kakao
5 dl florsocker
1-2 msk konjak
0,5 dl mjölk

Vispa smöret. Blanda i allt utom mjölken. Vispa. Blanda ner mjölken och vispa lite till. Spritsa sedan frostingen på muffinsen. Dekorera. Klart.
Originalreceptet kommer från boken Kärleksmums, 101 söta favoriter. En bok med smaskiga recept och härliga bilder. Författarna skriver recepten på ett sådant humoristiskt sätt så jag har faktiskt läst boken från pärm till pärm bara för nöjets skull ;).
Tack och hej, bananpastej!

Våningfatet är från Indiska. Efter att jag har varit på jakt efter ett vitt våningsfat av porslin så hittade min syster detta på rea för någon månad sedan. Bra att ha syskon med liknande smak som man själv :).

tisdag 28 december 2010

Julen

Här har det inte bloggats så ofta senaste tiden. Jag hoppas att det ska bli ändring på det nu sedan julhelgen är över. Jag tackar så mycket för alla julhälsningar jag fått, de värmer :).

Några foton från vår jul ska jag i alla fall visa innan jag tittar in till er för att se vad ni har sysslat med under julen!

Underbara granen som mannen hämtade. Tyvärr gillar inte granar temperaturskillnader på 50 grader. Dagen före julafton, när vi tog in den, visade kvicksilvret på -27 grader utomhus. När vi tog in den fick den en chock och första kvällen luktade den förfärligt (vi trodde först att en katt hade pissat på den, tills min allvetare till far berättade att granarna utsöndrar terpentin (? minns inte riktigt, men något illaluktande) ifall de utsätts för stora temperaturväxlingar. Redan på julafton började den barra, så nu försöker vi röra den så lite som möjligt så den kanske ska klara sig till nyår i alla fall, inte det lättaste med en nyfiken två-åring. Nästa år har vi förhoppningsvis ett garage att ta in granen i för långsam uppvärmning!

Julafton firades vid svärföräldrarnas. Vi fick besök av två snälla jultomtar och dottern var inte alls rädd. Hon lärde sig fort systemet och stod framme vid tomten och väntade på sina paket. Hon kom bara till mig och lastade av sin "skörd" mellan varven.


Bloggerskan själv fick också paket. Mest i form av inredningssaker, det tackar hon så mycket för. Tomten hade tydligen sett önskelistan som hängt på kylskåpsdörren ;).


I dethär paketet hittades en vit stationsklocka. Dottern hinner läsa lite mellan paketöppnandet. Här har hon ännu inte öppnat sin plingande kassamaskin...sen dess har det plingat och klirrat i ett.

Juldagen firades hos mina föräldrar med ännu mera paketöppnande och julmat. Dottern fick en alldeles egen röd liten spark av sin snälla mommo och moffa :).

 

Min man är ledig hela veckan. Det vet vi förstås inte så mycket av, förutom att jag har fullt upp med att fylla kaffetermosar och fixa talkobullar. Vid bygget märks det dock att han är ledig. Det händer så mycket mera under en hel ledig dag än några kvällstimmar. Vår spis är också äntligen framme (vi började nästan tvivla på att den alls var på väg från Sverige heller), men nu är den här och monteras i början av nästa vecka. Det blir nog en bra början på det nya året :).

Hoppas ni alla har haft en bra julhelg och får slappa ordentligt nu i mellandagarna för att ha massor av energi att fira in det kommande året sedan :).

måndag 20 december 2010

Julblommor

För tillfället har jag en liten paus mellan förmiddagsbesöket i staden i söder och kvällsbesöket i staden i norr. På förmiddagen var dottern med, hon uppförde sig så exemplariskt att jag blev riktigt glad. Inte minsta gnäll eller rymningsförsök på farliga parkeringsplatser, hon fick ett litet pussel som belöning i den sista butiken. I kväll får hon fara till mommos och så ska jag försöka låna mannen en stund från bygget i stället. Får se om det stadsbesöket lyckas lika "gnällfritt" ;).

Varje december på min namnsdag (Anna-dagen) så får jag en amaryllis av min man (det är lika fastslaget som att han varje år får en blåbärspaj på sin namnsdag). Jag tycker mest om vita amaryllis. Under julen har jag gärna röda blommor, men jag brukar försöka återuppliva mina amaryllis efter ett år och då blommar de vid sin naturliga tid (runt mars) och då vill jag inte ha röda blommor. Nu har jag inga återupplivningsförsök på gång, men kanske jag försöker med denna, lite utmaningar vill man ju ha :). 

 

Kanske ni minns min nya kaffemugg? Den var inte speciellt hållbar, tyvärr. När jag möblerade om i diskmaskinen råkade den krocka med en glasform så en bit for ur. Jag tänkte fortsätta använda muggen ändå, men materialet var väldigt poröst så hålet i porslinet sög i sig halva kaffeskvätten. Jag är rädd om mitt kaffe, så nu får muggen dela sina drinkar med en hyacint i stället. Ett samarbete som fungerar bra :).

Ha en bra måndag!

Ps. Dagens bilder vill inte centrera sig hur jag än försöker, så nu ger jag upp. Ni får ha överseende med mitt sneda inlägg. Jag vill hellre hinna titta in till er en sväng istället för att sitta i evigheter och krångla med blogger!

fredag 17 december 2010

Lucia

Hos oss ligger vi efter för tillfället. Några dagar i alla fall. Som ett exempel kan vi ta lucia. Jag har för mig att de flesta firade lucia i måndags. Det försökte vi också, men det var en mycket envis två-åring som vägrade att ha varken kjol eller krona på sig. Jag packade in glitter, strut och ljus tillbaka högst upp i skåpet igen, men på onsdagen ångrade jag mig. Vi skulle minsann lussa för mommo (min mamma) i alla fall. Det har alltid hört till eftersom hon har födelsedag på lucia. Nu var dottern med på noterna, så på onsdagskvällen kunde man se en pytteliten lucia och en stor stjärngosse (med en ännu större stjärngosse-strut eftersom den är min mans) tåga fram hos mommo.


Dottern blev plötsligt alldeles blyg (eller så var det bara det stora intresset för godispåsen som hon överräckte åt mommo), så hon fick inte fram ett enda ord i lucia sången, fast hon har övat sedan februari. Men det går ju lika bra att sjunga Du ska inte tro det blir sommar, det är ju inte orden som räknas ;).


 Godisarna ja, hon fick nog smaka en. Sedan började glittret i kronan klia, så då var det slut på lussandet.


Minns ni att jag fick fyra hjärtan av plåt av min man i somras? De tillverkades bara någon dag efter att jag lagt in en beställning. Sedan har jag fått vänta läääääänge på att det skulle fixas hål i dem. I går kom han äntligen hem med dem...med pyttesmå hål i.


Till sist fick jag (med mycket tålamod) inpetat röda silkesband i dem. Den ursprungliga tanken var att hänga upp dem med mönstrat bomullsband, men den idén fick jag nog förkasta. Att begära nya borrhål i hjärtana skulle innebär samma sak som att säga åt dem, "Bye, bye, vi syns till sommaren igen!"

Som sagt... vi skyndar långsamt här hos oss just nu :)!

Jag önskar alla läsare en skön helg!

söndag 12 december 2010

Gäst-WC

Jag har varit på färgplanering igen. Det första jag gjorde var att ändra tapeten vi tänkte ha i hall, vardagsrum, kök och allrum på vinden. Den inplanerade var vit med struktur (ränder), jag bytte till en så gott som slät vit tapet som dessutom var mycket förmånligare. Känns som man sparade in en hel del slantar där eftersom tapeten kommer att finnas i nästan hela huset och den släta kändes dessutom mer rätt.  

Till gästwc:n på nedrevåningen blev det Victoria-tapeten från Sandberg. På vår dataskärm (som i och för sig fortfarande är full med bläckstreck) så ser färgen inte riktigt ut som den gör i verkligheten. Den riktiga tapeten är lite mer gråblå och inuti blommorna är det mörkare, silverfärgade prickar. I wc:n ska vi ha vit halvpanel på väggen, så tapeten kommer inte på så stor yta, alldeles lagom tycker jag!


 (färgplaneraren tyckte att det är bra att jag är modig och vågar välja annorlunda och färgade tapeter. Eftersom vi bara har tre tapeter som är någon annan färg än vit (i wc:n, kvisten och dotterns sovrum) så blev jag lite fundersam vad andra väljer för tapeter...!?)

Som alla trogna läsare vet så är det ikeas Flåren-serie som gäller i gästvessan.




 


 
 Vi planerade in ett mörkgrått, nästan svart kakelgolv. Kaklen har en strukturerad yta och storleken 10x10 cm. Vi ska ha samma kakel också i hjälpkök, badrum och bastu. Fogarna blir nästan lika mörkgrå som kaklet. Nu när jag ser helheten här (tapet + möbler) så börjar jag tveka och fundera om vi borde ha ett vitt golv i stället!? Det mörkgråa gick bra ihop med mittprickarna i blommorna på tapeten, men lite fundersam blev jag nu...Några förslag?

Ha en skön söndagskväll, själv ska jag satsa på att få färdigt min vita socka...TV-soffan nästa!

lördag 11 december 2010

Livstecken och stickasockor!

Här kommer ett livstecken från mig. Det är faktiskt en hel vecka sedan jag sist uppdaterade bloggen. Orsaken är tidsbrist. Förutom de vanliga tidsbovarna (bygget, hushållssysslor och småbarnsförälder) så finns nu även julklappsinköp och julbak med och slåss om tiden... och det som faller bort först är förstås bloggandet. När dottern väl somnar på kvällen är jag så trött så det är skönast att bara krypa ihop under en filt och slötitta på TV.

Lite kreativ kan jag förstås inte låta bli att vara, så stickorna har gått varma den senaste tiden. Jag har stickat ett par svarta sockor, med halvhöga skaft och spetskant, åt mig själv.


Jag ville ha någonting som passar till den här tunikan, som jag köpte efter att Aka tipsat om den :).

En sak jag lärt mig under veckan är att det är vääääldigt svårt att fotografera proportionsenliga närbilder av sina sockbeklädda fötter. Gissar det såg rätt lustigt ut där jag vände och vred mig i alla möjliga och omöjliga vinklar.


 Skaftet går också att ha nerveckat, så det påminner lite om en benvärmare. Så var det tänkt till först, men efter att sockorna blev färdiga måste jag erkänna att jag gillar de höga skaften bättre, Det känns lite festligare, som att ha stövlar på sig (kanske man borde sticka sockor med klack!)



 Jag håller faktiskt på med ett nytt par redan. De blir vita med linfärgad spets och skaften ska bli knähöga, har jag tänkt. Efter att ha stickat mig i genom en hel film i går kväll och sedan insåg att jag har ca 100 varv kvar innan jag kan börja med hälen så kändes det ganska hopplöst. Men i kväll visas Sex and the city och den är ju rätt lång, så jag har vissa förhoppningar om att få färdigt skaftet då ;).

 Nu ska jag röja upp i köket efter talko-lunchen som det bjöds på här tidigare idag. Skönt att veta att mannen har folk som hjälper honom vid bygget, det känns som det händer mycket de dagar som han har hjälp där :)!

Ha en härlig lördag!

lördag 4 december 2010

Tulpaner och tapeter

Vilken glädje att hitta vita tulpaner i mataffären den här årstiden. Tänk hur glad man kan bli över några blommor :). Lite ville jag ändå piffa upp den vita buketten såhär i adventstider, så jag band ett rött band med vita prickar runt vasen. Det enkla är oftast det vackraste konstateras ofta här i blogglandia, och för tillfället tycker jag att denna bukett är det vackraste julpynt jag har :).


Det är en tid sedan jag skrivit något om bygget. Det beror på att vi har hållit på och isolerat vinden nu i några veckor, så det finns inte så mycket att skriva. Men i går var vi på färgplanering till husleverantören. Färgplanering med utbildad färgplanerare ingår i husköpet. På färgplaneringen går man i genom ett rum åt gången och bestämmer golv, tapeter, lister osv. Jag är otroligt nöjd med gårdagen för vår trevliga planerare visste exakt vad vi var ute efter. Jag behövde bara säga färg och stil och så sökte hon efter golv och tapeter på nolltid.

Vi planerade inte hela huset i går, men några rum blev färdigt planerade så jag ska visa några av våra tapetval. Hela vårt hus ska ju gå i gammaldags, ljus, lantlig stil. Det första man ser är ju kvisten, så där tycker jag att det är speciellt viktigt att man genast känner igen stilen (jag vill att det ska kännas mer som att man kommer in i ett hundra år gammalt hus än ett splitternytt). I kvisten blir det vit halvpanel på väggarna och så den här tapeten...


...Svante från Sandberg. Den är vit med ljusgrönt mönster och det var kärlek vid första ögonkastet. Vi tittade på några andra också, men i mitt huvud är kvisten redan tapetserad med denna :).

I dotterns sovrum hade jag ju tänkt mig en rosa tapet med vita stjärnor på från Boråstapeter. Lite modernare stil än i övriga huset, men färgerna var så bra så jag ville ändå ha den...ända tills färgplaneraren tog fram Kasper och Sagas Bok (Sandberg) och visade denna...


...*klick*  förälskad andra gången på samma dag... Färgen är perfekt, stilen är perfekt, vad mer kan man säga. Det blir en fondvägg av denna i hennes rum, övriga väggar blir vita.

Lekrummet vill jag ha lite spralligt med möjligheter att kombinera olika färger och stilar. Vad passar då bättre än Mia-tapeten från samma bok som här ovan...



...vit tapet med mörkgrå prickar. Yes! Det blir en fondvägg av denna också. (jag som inte är så förtjust i fondväggar har ju snart en i varje rum ;)).

Det bästa med färgplaneringen var ändå färgplanerarens förmåga att tänka i helheter. Själv har jag mest koncentrerat mig på ett rum i taget, men hon var helt suverän på att ta fram färger som matchar i hela huset. På nedrevåningen till exempel ska vi ha ett träfärgat laminatgolv med namnet Ek Polar (det blev vinyllaminat efter mycket funderingar kring hållbarhet, utseende och pris. Vinyllaminat är mer hållbart än parkett, finns i fler olika färgalternativ och priset är ungefär det samma.). På övrevåningen och i lekrummet blir det vanligt laminat i en varmvit färg. Dessa två golv passar utmärkt med varann trots olika material och färger. Själva skulle vi aldrig ha hittat denna kombination, så jag är jättenöjd!

Den senaste tiden har jag känt mig lite inspirationslös när det gäller huset. Det känns som det bara stampar på stället och aldrig kommer att bli färdigt, som att resten av våra liv ska vi leva i denna lägenhet och mannen ska fortsätta vara borta varje kväll och helg år efter år. I går fick jag ny kämpaglöd och det känns absolut som vi är en bra bit på väg!

Jag önskar alla läsare (speciellt alla de som orkade läsa igenom hela mitt låååååånga inlägg) en riktigt trevlig helg!

(Tapetbilderna är lånade från Sandbergs hemsida)