tisdag 30 november 2010

Blinka lilla...

Idag har jag ägnat dagen åt att sy nya köksgardiner... därför får ni se en fönsterstjärna som vi har i sovrummet! Gardinerna blev färdiga riktigt för en stund sedan och jag vet inte hur ni har det på andra håll i världen, men hos oss är det kolmörkt. Därför fotar jag och visar gardinerna i morgon i stället....


Den här stjärnan fick mannen till julklapp av en samarbetspartner i fjol. Den är handgjord och av trä. Till först var den även träfärgad, men träfärgade saker har en benägenhet att bli vita här hos oss. Någon som känner igen fenomenet ;)?!


Eftersom stjärnan är lite annorlunda och inte en sådan som alla andra har så tycker jag om den, fastän det bara ryms en liten lampa i, så den lyser inte lika starkt som en pappersstjärna.

Jätteroligt att så många vill vara med i min utlottning och ännu hinner man delta!


söndag 28 november 2010

"Mi lilla gran...

 ...så grön o fin, du doftar gott som terpentin"

I går firade vi lilla jul här hos oss. Jag vet inte om det firas även i Sverige, så här följer en kort beskrivning. Lilla jul firas lördagen före första advent. Traditionerna varierar från familj till familj, men vanligt är att lilla jul påminner om en "mini-julafton". Hos oss äter vi risgrynsgröt, limpa och skinka och så tar vi in en liten julgran. På kvällen knackar det på dörren och så slänger "lilla jultomten" in ett paket åt dottern (innehållandes en liten leksak, russin och choklad). Pepparkakor, jultårtor, julmust och glögg hör också kvällen till. Det var lilla jul det :).


Så här ser vår lilla julgran ut efter att vi alla tre hjälpts åt att klä den. Åt alla som saknar julstämning kan jag ge rådet att ta in en liten julgran, jag tyckte nästan att det kändes som julafton redan igår :).


I dag har jag också öppnat min lilla blogshop, som fortfarande är under bearbetning. Jag syr gärna saker åt folk, men jag vill inte "förstöra" den här bloggen med att saluföra produkter här. Därför öppnade jag shoppen som en sidoblogg. Den här bloggen kommer att fortsätta i samma syfte som tidigare; följa husbygget, presentera mina inredningsidéer och sist men absolut inte minst; hålla kontakten med alla härliga vänner där ute i Blogglandia som jag lärt känna under det senaste året :).

En skön första advent önskar jag er!

lördag 27 november 2010

God Lilla Jul!

Här är julpyntadet i gång för fullt. Tyvärr har jag beslutsångest gällande det mesta och har plockat om allting säkert fem gånger redan. Alltid svårt att pynta första gången på nytt ställe, ingenting har sin självklara plats utan allt ska provas fram.


Hyllan (läs före detta skötbordet) mellan hallen och köket har jag i alla fall fått lite ordning på till slut. Här är det färgtemat blått-vitt som gäller annars, så jag har bytt allt förutom  korgarna på översta hyllan.


Här är det väldigt förkylt för tillfället. Jag och dottern har någon envis sort (speciellt hosta) som hållit på i en och en halv vecka nu. Det var lite bättre i veckan och jag trodde att vi skulle vara helt i skick till helgen, men i morse var det värre igen. Jag läste att någon professor menar att d-vitamin håller förkylningar borta. Det tror jag säkert, men undrar hur många snuviga barn han möter där i sina akademi-korridorer. Jag vill inte lyfta fram något samband här...men under den tid jag (och dottern) jobbat på dagis har vi varit förkylnings-fria en hel vecka. Tilläggas kan att vi äter d-vitamin som karameller hos oss...


Nu ska jag snart börja koka tomtegröt och vänta att mannen kommer hem från bygget. Förhoppningsvis har han en lilla-julgran med sig som vi ska klä ikväll. Sen misstänker jag att en liten tomte kommer att slänga in ett paket åt dottern genom dörren... och så ska vi bara njuuuuuta av en familjekväll i lugn och ro (det händer verkligen inte ofta nu för tiden) med glögg, pepparkakor och jultårtor.


Från oss alla, till er alla, en riktigt god lilla jul!

onsdag 24 november 2010

Mitt i prick!

"Det är något speciellt med rött och vitt prickigt", sa tanten i tygaffären när jag köpte mitt tyg. Och visst är det något speciellt med detta enkla mönster och färger...nästan alla tycker ju om det!

Av mitt tyg sydde jag en vimpel. Till först tänkte jag trycka en julbild på den mittersta vita biten, men jag ångrade mig. För tillika som den är tänkt som en julvimpel så kunde jag plötsligt se mig själv duka fram jordgubbstårta utomhus på ett bord prytt av röda pelargoner och med denna vimpel fladdrande i vinden ovanför... och då passar det inte så bra att det står God Jul ovanför jordgubbstårtan.


Den blev lite längre än jag hade tänkt (egentligen skulle den hängas på dotterns säng, men blev lite för lång) så till sist hängde jag upp den i öppningen mellan köket och vardagsrummet. Ni ska veta att det är första och högst troligen sista gången jag är nöjd med våra taklister (om man ens kan kalla de fyrkantiga träribborna för lister), för bandet på vimpeln rymdes precis att tryckas in under springan, så jag behövde inte ens ta fram hammare och spik :).

 Jag har en del tyg kvar, så kanske jag ändå syr en lite mindre vimpel till dotterns säng...

 ...speciellt som hon pekade på vimpeln och sa "Mamma sy fina, fina" :). Bättre beröm kan man väl inte få! (om lampskärmen sa hon dock ingenting :/)

 

 Om man tror på att allt händer av en mening, så var det nog menat att allt skulle strula igår så vimpel-inlägget kom med först idag. Jag och dottern var nämligen till blombutiken idag på förmiddagen för att handla material till jularrangemang. Jag kunde inte låta blir att kurva runt lite på inredningsavdelningen och där hittade jag detta...



 ...en röd STOR mugg (min man kommer att kalla det för så, därför köpte jag bara en) och en vit disktrasa med röda prickar...och visst smälter väl denna bild bra ihop med vimpelbilderna. (God jul- skylten misstänker jag får pryda något blomsterarrangemang.)

Nu ska jag inviga min nya mugg och bara njuta en stund, för ikväll är det jobb som gäller.

Ps. Om någon undrar hur det är med vår dator så är den fortfarande full med bläckstreck, mannen glömde nämligen att ta den med i morse, så jag fick blogga även idag. Everything happens for a reason!

tisdag 23 november 2010

Udda lampskärm

Jag hade egentligen tänkt visa en annan sak idag som jag har sytt...för den här lampskärmen blev inte så bra. Den ser rätt tantig ut, jag vet. Men jag tyckte inte så mycket om den gamla ikea-skärmen heller. Efter att jag sytt en ny skärm (som är påträdd på den gamla) så insåg jag att det inte var mönstret på ikea-skärmen jag inte gillade, utan snarare den raka formen, tyvärr trollades den inte bort med mitt eget "kråta-fix", så nu är jag lite i valet och kvalet. Förhoppningsvis vänjer jag mig småningom med lampans nya fulsnygga utseende.


 Ja, varför har jag då ett inlägg om en udda lampskärm istället för det jag egentligen hade tänkt, något som är rött, vitt och underbart prickigt. Därför, att precis då jag skulle börja fota så vaknade dottern ur sin eftermiddagssömn (nästan en timme för tidigt). I vår säng var det en stor våt fläck och sedan jag hade rett upp den röran så var det kolmörkt ute och för sent för att fota. Imorgon ska vår dator på service (sedan dottern målat ett konstverk med bläck på skärmen) och jag vet inte när jag nästa gång får möjlighet att blogga. Därför blev det ett nödinlägg om en skärm! Så skärmen kan tacka dottern, annars skulle den aldrig ha nått ut till offentligheten :).




Här har det varit kallt idag, så jag och gumman har hållit oss inne. Det blev bak av morotssemlor på förmiddagen och bak av chokladkaka spetsad med konjak i kväll. Sedan fick jag sanera både kök och dotter, men hellre det än att vara och isolera som mannen och våra pappor har gjort hela kvällen. Vi har det såååå varmt i vårt hus. Hela -7 grader. Gissa om vi väntar på vår spis!

Ha det fint!

söndag 21 november 2010

Vinpåse

I går sydde jag en hel del i säckväv (inte det bästa materialet att sy i dagen efter att man har storstädat märkte jag efter en stund).


Det jag sydde var vinpåsar (som storleksmässigt också passar till Fazers chokladaskar).


Den första jag tryckte står det God Jul på, men jag har även planer på att trycka någon med bilderna tro, hopp och kärlek (kors, ankare och hjärta), som är typiska julsymboler i den trakt jag bor i.

I fall någon är intresserad av en påse så syr jag dem på beställning, man får dem med rött tryck och rött band också och texten kan jag variera efter önskemål. Storleken är 18 x 35 cm. Priset är 6,50 euro (ca 58 sek) / st + 2 euro frakt. 

Jag syr också julklappssäckar. De går naturligtvis att få med vitt tryck och vitt band om man så önskar. Storleken är  60 x 75 cm. De kostar 16 euro (ca 145 sek) + 3 euro frakt. (frakten är den samma inom Finland och Sverige)

Om någon blev intresserad eller har frågor så kan ni maila mig på annie.nynas@gmail.com

 

 Man får naturligtvis kommentera inlägget trots att man inte är ett dugg intresserad av mina produkter :). Det blev lite smyg-marknadsföring här, men nästa inlägg lovar jag att blir mera vanligt!

Ha en skön söndag!

torsdag 18 november 2010

Ljusstake

Att jag var till Mini-Mani igår beror inte det minsta på att jag två gånger har kört vilse i staden i norr, att jag helst har någon med mig i bilen (som också sitter bakom ratten) när jag far norrut och att Mini-Mani råkar vara längst i utkanten av staden, det första man kör förbi. Nej då...hur kan ni tro något sådant!?


Jag och dottern är i alla fall nöjda med vår lilla utflykt. Dottern fick en Mumin-choklad kalender och en snöspade, själv fyndade jag lite julsaker. Bland annat denna ljusstake. Jag tycker den är så snygg och billig var den också!


 Nu står den på vägghyllan i datarummet, men jag har redan planer på att involvera den i något arrangemang med zinkhjärtan och julblommor på vardagsrumsbordet.

En vecka kvar, sedan exploderar julbomben här hos oss. Har ännu en del kvar att sy, för alla textiler som går i blått resten av året ska förstås bytas till vit-röda motsvarande i adventstider.

Ha det bra!

Ps. Nästa gång jag kör norrut kanske jag tar mod till mig och kör ända till Lidl, som ligger 50 meter längre fram från Mini-Mani :)

onsdag 17 november 2010

Romantisk middag för talgoxar

För någon vecka sedan lämnade jag in en beställning åt min man, på ett fågelmats-hjärta av plåt. Med tanke på hur upptagen mannen är både på arbetstid och fritid så räknade jag med att fåglarna skulle hinna svälta ihjäl innan jag fick hem mitt hjärta. Som tur råkade snälla svärfar höra beställningen och två dagar senare hade han fixat det åt mig :). Visst är det härligt med en plåtslagande man och svärfar och en snickrande pappa. Man kan lämna in nästan vilka beställningar som helst. (jag håller faktiskt på och skissar på ett jobb åt min pappa, mycket snickarglädje innebär det jag har i tankarna..men mer om det en annan gång :)).
Första gästen...

...bara levande ljus som saknas...

 ...wooops, triangeldrama!

  Nu äter våra små talgoxar sina måltider med stil :). (jag fotade genom fönstret, så ni får ursäkta att bildkvalitén inte är den bästa!)

En annan fin sak som jag fått är denna säck som jag vann hos Sunnanvind. De som känner mig vet att denna säck är så jag som något bara kan bli. Både färgen och stilen är exakt den rätta!


 Jag vann säcken samma dag jag rensade syskåpet. Alla knappar, band och småprylar sorterades prydligt i små lådor. Garnnystanen däremot hittade jag ingen bra förvaring till, så de stuvades in i en tråkig plastpåse...ända tills igår när jag fick ett paket på posten och garnnystanen fick flytta in i en riktig lyxförpackning a´la Nyblom och Kollén.

Skön onsdagskväll önskar jag er alla!

Ps. Glöm inte bort att delta i min utlottning!

måndag 15 november 2010

I väntan på....ellospaket!

Tack för alla fina kommentarer om sakerna jag syr och trycker. Alltid roligt att få beröm för det man gör :).

Några gardiner blev det alltså inte beställt från Ellos... i stället klickade jag hem några andra saker. Ett nytt sängöverkast har jag ju som bekant varit på jakt efter och när jag dessutom hade en rabattkupong att utnyttja så passade jag på. Jag ska i alla fall försöka hålla mig och sätta det i skåpet tills huset är klart, får se om det lyckas.


Ett kuddfordral med jultryck beställde jag också. Knäppt, va :)!? Det kommer åtminstone att passa bra med mina gardiner.


Dottern ska få en sådan här klänning...
...som jag tycker är som hämtad ur Astrid Lindgrens värld.

Åt mannen höll jag god min och var sååå nöjd hur billigt allt blev med rabattkupongen, för jag hade ju ändå  tänkt köpa precis dessa saker *blink*. Tack vare sängöverkastet så slipper han i alla fall ett stort problem (enligt honom själv); att hitta någon bra julklapp åt mig! Kudden blev faktiskt billigare att beställa än att sy och trycka själv och klänningen...ja, hur skulle jag bara ha kunnat låta bli!? Hoppas bara paketet kommer i utlovad tid!

Ha en härlig måndag, (om det nu kan finnas härliga måndagar!?)

(alla bilder är lånade från www.ellos.fi)

lördag 13 november 2010

Julgardiner

Jag hade tänkt beställa färdiga julgardiner...just det, inte sy själv, utan lyxa till det lite och bara klicka några gånger och sedan vänta på ett fint paket. Orsaken till denna "lathet" var att jag hittade ett par supersnygga gardiner till ett överkomligt pris. Tydligen fanns det fler som tyckte som jag, för tror ni inte gardinerna var slut när jag väl skulle beställa. (det gick inte att kopiera bilden, men på den här länken ser ni gardinerna, som säkert hälften av er också har beställt).

Jag blev i alla fall inspirerad av bilderna, så vita gardiner med rött tryck fick det bli. Jag sydde dem av vitt lakanstyg (billigt, billigt ;)). Är rätt osäker på min konstnärliga förmåga, så att trycka rödfärg med frihand på dyrt linnetyg känns inte så ekonomiskt.


Jag låg en halv natt på ett kallt datarums-golv och fixade gardinerna. Till sist började jag tycka att rödfärgen luktade jordgubbar... då slutade jag. Vissa tycker kanske att det är lite konstigt att vara uppe på natten och måla gardiner, men visst förstår ni mig!? (åtminstone de som provat på textiltryck tillsammans med en busig två-åring borde förstå!)

Jag tackar också på förhand den som blir vinnare av kuddfodralet...i akut brist på fotorekvisita så tog jag fram det ur skåpet. Men jag lovar att det ligger i skåpet i tryggt förvar nu igen och jag måste försöka ta mig tid att sy ett likande åt mig själv någon dag.


Gardinerna är förstås sydda med tanke på husets fönster. Där kommer de troligtvis att hänga på vita mormorsstänger julen 2011. Nertill lämnade jag en ganska bred fåll så jag enkelt kan förlänga dem eftersom vi kommer att ha högre till tak i huset.


Nu ska jag sätta i gång med pizzabak för jag tror att det är en hungrig och frusen som så småningom kommer hem på matpaus.

Skön helg till er alla!

Ps. Jag har nog tagit ner julgardinerna igen, de var bara uppe under fotograferingen. Ska försöka hålla mig i två veckor till innan jag sätter i gång på allvar...

fredag 12 november 2010

Mutar tomten med säcken

 Jag älskar snö, den väcker barnasinnet till liv på ett underbart sätt (i slutet av förra vintern var jag kanske inte fullt så entusiastisk, men det var då det). Idag tog jag och dottern fram sparken. Perfekt sparkföre- i november (!?)- det är lycka det! Vi tog en tur till bygget och sedan brassade vi på på parkeringen här hemma... Både jag och dottern tjöt av skratt där vi kurvade fram. Sedan hoppade vi i snödrivor och gjorde snö-änglar (som egentligen mest liknade störtade änglar).


 Jag har sytt en julklappssäck åt tomten, så den stackaren inte ska tvingas komma dragandes med en Anttila-plastpåse i år igen. Ifall någon läser det finstilta så ser de att jag skrivit Nordpolen på...


 ...jag vet att tomten bor i Korvatunturi, men av utrymmestekniska skäl så rymdes inte den rätta adressen. Nu får vi bara hoppas att tomten har överseende med mitt misstag och ändå fyller säcken med härliga klappar.

Här har vi haft besök av en hare (eller kanske en liten Maileg-kanin som var på väg att hoppa ner i säcken!?). Efter att dottern tittat på harspåren funderade hon en stund, sedan pekade hon på några stenar och sade "Och här har vi älgbajs!". (I favoritboken Maja tittar på naturen så finns harspåren och älgbajset på samma sida :)).

Visst är det underbart att bo mitt i naturen, och dessutom en snörik sådan :)!
En härlig fredagskväll till er alla! (Här hade jag och dottern fredagsmys redan igår (=bad och glass), för ikväll ska jag åter på dejt med mysiga BergOlle).

onsdag 10 november 2010

Utlottning

Nu när snön lyser vit utanför fönstren så tycker jag det passar bra att dra igång en jul-utlottning. Det man kan vinna är ett kuddfodral 50 x 50 cm. Materialet är vitt halvlinne (50 % linne och 50 % bomull). Kuddfodralet har en dragkedja baktill och på framsidan har jag skrivit Julglädje med textilfärg.


Reglerna är som vanligt. En lott = kommentar på inlägget. Två lotter = kommentar + länk med den översta bilden. Tävlingen pågår till den 1 december kl 24.00.


 Jag drar vinnaren dagen efter tävlingen avslutas, så att vinnaren hinner få kuddfodralet i god tid före jul.

 

Hoppas ni vill vara med!

Lycka till!

måndag 8 november 2010

Julhjärtan

Här fortsätter förberedelserna inför julen. Jag blev så inspirerad av Lotta med bloggen Lottas home som sytt sina egna hjärtan på tråd, så jag sydde också min version.


 Små tyghjärtan är ju perfekta att sy av alla restbitar som tenderar att samlas.


I går fick jag förresten en riktig energiknyck och satte i gång med att städa syskåpet. Energin höll i sig ungefär ända tills alla tyger, band och knappar låg på golvet huller om buller. Men då var det bara att bita ihop och vika, ordna, sortera, vika och vika. En hel del skräp slängdes i alla fall, så lite mer utrymme blev det. Ni kan ju gissa vart jag och dottern styrde färden idag på förmiddagen... Jepp, till tygaffären. Så nu är förrådet fullt igen och de kommande veckorna räddade :).

En bra början på veckan önskar jag alla läsare :)!

lördag 6 november 2010

Kalla fötter...

...på grund av att jag plumsade omkring i skogen i nysnö med lenkkitossor (=gympadojor) halva förmiddagen. Med huset börjar jag bara känna mig mer och mer varm om fötterna (om jag nu någon gång har tvivlat). Gick runt en hel del inne i huset idag med måttband och mätte, funderade och memorerade. Jag kom fram till att det blir nog bra, kanske till och med lite bättre än vad jag hade tänkt ;).


Så här ser det ut när man närmar sig vårt hem.



 Här svänger man av "stora vägen", som egentligen bara är en byväg...

...våra närmsta grannar är dessa två fina får. Tycker det är superhärligt att våra grannar har skaffat får. För mig får de gärna ha en hel bondgård! Varje gång vi har med dottern till bygget så är det förstås en självklarhet att stanna en stund vid fårhagen och småbräka lite :).


Kalhygget norr om huset. Tyvärr står det några granar i vägen mellan vår tomt och denna utsikt (tillika är granarna ett utmärkt skydd mot nordanvinden). Några granar kommer i alla fall att få ryka och då blir det här utsikten från våra sovrumsfönster på vinden. (Gissar vi kommer att få se en och annan älg här :))

Aspar, aspar, aspar och någon enstaka björk. Denna del av tomten kommer nog att få lämna i "ursprungsskick" ett tag. Framtida koj-byggare lär väl trivas här :)

 
  

Hoppas ni alla har haft en lugn och skön Alla helgons dag!

fredag 5 november 2010

Julstrumpa

Tack för alla "krya-på-dig hälsningar" till dottern i förra inlägget. Det verkar ha hjälpt, för efter en natt med feber så vaknade hon pigg och glad i morse, så vi vågade oss till och med ut en sväng :).

Jag har sytt min första julstrumpa, inspirerad av en hel del andra bloggare som också har förstått att det är hög tid att börja förbereda julen :).


Strumpan syddes år dottern, därför är det W tryckt på. Jag använde restbitar, så själva strumpan är av beiget linne och kanten är resterna av julkuddstyget...


Ni kan tro att jag blev glad när jag grävde efter band i syskåpet och hittade detta...

...som jag hade glömt bort att jag hade. Det passade perfekt till ränderna i ikea-tyget :).

Eftersom vi aldrig har haft någon julstrumpa förr, så vill jag gärna ha förslag på hur, när och med vad strumpan ska fyllas. I huset kommer den förstås att hänga på spisen och det riktiga är väl egentligen att fylla den på juldagsmorgonen...men jag antar det är den morgonen på hela året som det blir minst uppskattat, med tanke på julaftonens presentöverflöd. Så hur gör ni?

Trevlig helg!