söndag 31 oktober 2010

Ocensurerat

I natt vreds klockorna tillbaka till vintertid så jag passar på att visa några bilder av min favoritklocka som jag önskade av tomten (läs:syster) i fjol.


 Ni kan ju blunda för den förskräckliga tapeten i bakgrunden. Kommenterar den inte desto mer, men jag avskyr den!



Att vi fick en timmes extra sovmorgon i morse passade perfekt. Lillgumman fyllde nämligen två år i går, vilket firades med kalas på kvällen. Vi var ganska trötta allihop, men den extra sovtimmen fixade det mesta :).

I går på morgonen uppvaktades hon förstås med paket. Favoriterna var självklara...

  
 ...Lilla Gubben och traktorn :). (återigen får ni blunda för tapeten och golvmattan..det enda jag är nöjd med i sovrummet (i inredningsväg alltså ;)) är de gamla stolarna som fungerar som nattduksbord och mina nysydda kuddar (som kommer att visas i nästa inlägg).
(Ser ni förresten hur lyckad min retuschering av traktorbilden blev, ögonen matchar perfekt med traktorn, proffsfotograf, thats me!)

Oj då, här har visst en albinokanin varit på besök...eller!? Näe, det är faktiskt ett foto från tårtbaket. Som vanligt glömde jag bort att fota tårtorna (en rosa prinsesstårta och en chokladtårta, enligt dotterns önskemål) när de var färdiga. Men så här smaskigt såg det ut i kastrullen när jag gjorde pollyfluffen som chokladtårtan fylldes med! Det smakade i alla fall bättre än det ser ut... (chokladöverdraget på tårtan är en helt annan historia, tror bestämt att det var min första och min sista chokladtårta ;))

Önskar alla en mysig söndag och tack för att ni tittar in :)!

torsdag 28 oktober 2010

Takplankor

Jag är väldigt rik för tillfället...idérik alltså. Jag är lite rädd att det ska gå för fort fram vid bygget (hur stor är den risken då på en skala!?) så mina finfina idéer inte ska hinna med i svängarna. Därför tjatar jag om dessa saker för gubben i tid och otid, en stor del av det så minns han faktiskt också :).

En sak som nu börjar vara högaktuell är innertaket på vinden. Förebilden till detta tak kommer från ett avsnitt av Bygglov (2009). Taket ska vara vitt, ganska slätt (antagligen blir det gipsskivor med putsad yta)...och genom detta tak ska takstolarna bryta ut... i visionen alltså. Nu är det inte praktiskt möjligt (på grund av isolering och annat byggtekniskt tjafs) i vårt hus att takstolarna skulle lämnas synliga... men då fejkar man dem helt enkelt :).

Grundidén var att spika upp plankor som sedan skulle betsas i en riktigt mörk färg (detta var mannen inte helt insatt i, han var bara medveten om plankorna, inte färgen), så han kom på den briljanta frågan "Var ska vi hitta gamla, nötta plankor då?". BINGO, vi ska inte ha nya mörkbetsade plankor, det ska förstås vara gamla, obehandlade plankor i vårt tak! Var vi ska hitta dem har jag ingen aning om, men det här känns som en idé som jag inte släpper taget om innan det är som jag vill ha det :).


I huset som bygglovsgänget renoverade så finns "takränderna" på hela övrevåningen. Vi kommer bara att ha dem i allrummet och inte lika tätt, (det blir kanske 4-5 stycken plankor sammanlagt).

Ni kan ju tro att jag väntar på det färdiga resultatet...(som lär dröja flera månader än, men grunden till hela "plankeriet" kommer vi nog att börja på med när som helst :).

Sov gott!

Bilder från tv4.se

måndag 25 oktober 2010

Ju(v)liga kuddar

Jag har tjuvstartat lite med julen... kunde inte låta bli :). Så jag har börjat sy kuddfodral med juliga färger och mönster. De två första blev "omlottkuddar" (jag vet inte vad de heter på riktigt... de har ingen dragkedja, utan ena sidan är i två delar som överlappar varann) med knappar...


Härliga stora träknappar! Jag tycker det finns mycket vackra knappar, men speciellt träknappar är jag extra förtjust i :). (jag har sett dokumentärer om folk med knappfobi, som för övrigt inte verkar en riktigt ovanlig fobi heller....jag fattar noll, jag menar en knapp!? Men var och en med sina bekymmer....)


Ifall det finns några knappfobiker bland min läsare så kan jag lova att nästa kudde är helt knappfri. Den är i stället dekorerad med band, beiget band med vita hjärtan :). Tyvärr räckte bandet bara till en kudde :(.


Jag har en vana att köpa en meter av allt. Det mesta i sy-väg är ju rätt dyrt (tyg, band, dragkedjor), så om jag inte vet genast vad jag ska ha det till, utan bara köper för att det "kan vara bra att ha" (90 % av mina saker i syskåpet är "bra-att-ha-saker") så tar jag bara en liten bit, oftast en meter. Sedan hittar jag det perfekta användningsområdet och så räcker det bara till en sak (om ens det). Som ikea-tyget som jag använde till de första kuddarna, det var ju inte ens dyrt (inget vid ikea är ju dyrt) och ändå så förstod jag inte att köpa mera av det. Hoppas de har kvar det i sortimentet ännu ett tag...

Det kommer absolut att bli mera julpyssel här på bloggen de kommande månaderna... inläggen kommer dock att bli färre (som ni kanske redan märkt). Jag kommer att börja arbeta någon (några) kvällar per vecka samtidigt som byggandet fortsätter i samma takt, vi har dotterns två-årskalasande framför oss och sedan blir det julstök...ni vet själva ni som bloggar vilken tid det tar. Men jag ska försöka hinna med några inlägg per vecka och så kommer jag naturligtvis att hinna in till er alla mina vänner för att hålla reda på vad ni sysslar med... jag är helt enkelt för nyfiken för att kunna låta bli :).

Ha det bra!

torsdag 21 oktober 2010

Städerska sökes!

Idag blev bilderna blev helt huller om buller och blogger krånglar riktigt till det.




 Bildplacering matchar dock ganska bra med röran i huset för tillfället.

Bergull är inget skönt material att arbeta med. Att det pickar överallt var jag beredd på, men det värsta är nog att dra in dammet i halsen *host, host*

Detta är alltså vad som händer för tillfället. Vi isolerar väggarna (och golvet) på vinden. Vi hann också sätta upp några hörnbräder idag, men det blir så fort mörkt (och kallt). Så vi flyttade inomhus istället. (Egentligen var det "gubbarna" som började klaga på kölden, tror de latade sig för mycket, arbetar man så håller man nog värmen ;))

Jag har en hel del projekt på hälft vid symaskinen också. Förhoppningsvis kan jag visa något av det jag syr i helgen :).

God Natt!

måndag 18 oktober 2010

Duo 103

Vi har bestämt oss och beställt en öppen spis. Det blev Cronspisens Duo 103. En putsad kakelugn med kromade luckor och detaljer. Tack till Jennie (Villa Skogslunden) som gjorde att jag fick upp ögonen för den här modellen.



Skorstenen blir fyrkantig. Spisen är rätt hög så bara ca 20 cm av skorstenen syns på nedre våningen. På övre våningen kommer den upp längs med en vägg i allrummet, därför tyckte vi det var mest diskret med en fyrkantigt (en rund skulle vi ändå ha byggt in på övre våningen).

Så nu är det bara att vänta någon månad tills spisen anländer från vårt kära grannland så vi får lite värme i stugan :). Återförsäljaren vi beställer den av är enda försäljaren i trakten som saluför Cronspisen. Han hade bara monterar en Duo 103 förr, så det är roligt att ha en spis som inte finns i varenda hus häromkring :).

God Natt :)

Vinst och award...

Oj,oj vad jag har varit länge borta från Blogglandia. Har haft fullt upp med annat (=byggande och kalas). I fredags fick jag ett litet paket på posten som innehöll min vinst från Miras maräng...

...ett fint virkat lavendelhjärta som passar perfekt på handtaget till mitt syskåp :).

Jag har också fått en award av Mia med den bloggen Kinoko


Man ska berätta om tre saker som ligger en nära om hjärtat...

* Havet och naturen.
*Alla härliga människor, (min familj förstås), men också andra, som gör livet värt att leva :).
*Vår tomt och vårt blivande hus.

Man ska skicka den här vidare till fem andra bloggare, men eftersom jag nyligen skickade i väg en utmaning så gör jag så i stället att de som vill ha awarden får ta den med sig :).

Huset ja...vi har Ä-N-T-L-I-G-E-N börjat på med insidan.Lite plast är upp på väggarna, nästa steg är att isolera vinden (och isolera lite till på nedrevåningen) och sedan kan vi börja sätta skivor på väggarna. Tyvärr har jag pratat med stora ord om att bergull kan omöjligt vara så besvärligt som det sägs...så jag gissar jag får ta mitt straff och isolera en hel del den närmsta tiden ;) (det pickar redan på hela kroppen).

I lördags var det strålande solsken (det kändes nästan som vår i luften) så då passade vi på att skruva golvet till balkongen (något man inte vill göra i snöslask).


Nu ska jag försöka läsa ikapp vad ni andra bloggare har haft för er i helgen. Trevlig kväll önskar jag alla som tittar in :).

torsdag 14 oktober 2010

Se det snöar...

 Tack för alla fina kommentarer om brödboxen, nu känner jag mig betydligt mindre tantig :)!

Här är det värsta snöstormen idag...rätt mysigt tycker jag, så länge man får vara inomhus. Tyvärr har jag mer eller mindre lovat bort mig som byggassistent i kväll, så min hjärna arbetar hårt för tillfället med att komma på någon ursäkt för att slippa ;). Egentligen tycker jag inte att maken heller borde bygga i detta väder, men eftersom han var "ledig" hela kvällen igår födelsedagen till ära så tror jag han är svårövertalad ikväll.

Överraskningspresenten som jag och dottern hade gjort åt mannen var en svart långärmad t-shirt med vita "handtryck" på.


Tyvärr är en herrjumper inte lätt att fota hängandes och modellen är förstås på jobb. De vita "klottorna" längst ner kom när dottern inte kunde hålla de vita tassarna borta, men jag hoppas det går bort i tvätten. Jag har fixerat handmärkena med strykjärn, så de borde i alla fall sitta ordentligt fast.


Idén fick jag av vårt fadderbarn som för ett år sedan hade gjort en liknande jumper i dagklubben. Jag tycker att det är ett jättebra sätt att få med barnen i presentskapandet utan att föräldrarna blir överösta med färgglada papper, äggkartonger, engångstallrikar mm. (det är klart att man som förälder även uppskattar sådana saker, men man har ju inte så mycket användning för dem och har man flera barn så blir skåpen fulla efter några födelsedagar, mors- och farsdagar). Dottern var i alla fall supernöjd med att få ha bidragit till presenten och genast pappan hade öppnat paketet visade hon och berättade hur hon hade gjort handtrycket :).

Farsdagen närmar ju sig med stormsteg....så ifall någon har en bra idé vad man annat kan hitta på för barnpresent så får ni gärna berätta!

Önskar er alla en skön kväll i höstrusket!

Ps. För något inlägg sedan så funderade jag ju över ifall jag hade lyckats "hjärntvätta" min man att bli mer inredningsmedveten. Den teorin sprack igår när han funderade vad vi hade tryckt handmärkena med. "Textilfärg förstås", svarade jag. "Har du sådan?" frågade han häpet. "Näe, jag har tryckt alla kuddfodral och barnmössor med vattenfärg... klart jag har textilfärg!"..."Jaa", svarade han..."Ja just det, det är ju visst stjärnor på kuddarna i soffan". (Tur att han hade födelsedag och jag var extra snäll...annars kanske han skulle ha fått en kudde eller nåt i skallen!)

onsdag 13 oktober 2010

Brödbox

Mitt andra make-over projekt från ikea (det första var brandfilten) såg ut så här från början:
 Efter två lager grundmål, ett lager vitmål och lite textande såg det ut såhär:


 Betydligt bättre tycker jag. Samma person som för övrigt har varit allergisk mot tantiga (!?) brödboxar... Ända tills helt nyligen, när jag plötsligt insåg vilken praktisk uppfinning dessa är...och att de dessutom kan bli rätt snygga med lite färg.

Tyvärr har vi så lite bänkyta i vårt nuvarande kök att den inte ryms någonstans. I en duell mellan brödboxen och mikron så vinner nog mikron (fastän jag tycker boxen är finare). Men sedan ska boxen minsann få stå framme!

Texten blev inte alldeles perfekt...för det första så kom min egengjorda schablon av kontaktplast lite för långt åt höger och jag hade ingen lust att flytta den sedan den väl var på plats (schabloner med skrivstil är inte min favorit precis). Sedan var det inte så lätt att få färgen jämnt på grund av springorna i boxen. Men mitt motto är att det ska synas att det är hemgjort...ifall det börjar se ut som köpis kan man ju lika bra köpa det från första början ;).

Här ska vi fira maken som fyller år idag. Eftersom vår lilla sömntuta var helt "oväckbar" i morse så bestämde han sig för att vänta med paketöppningen tills ikväll. Jag kan avslöja att han kommer att få en yxa samt en överraskning som jag och dottern pysslat ihop, den visar jag i nästa inlägg :).

Trevlig onsdag till er alla!

måndag 11 oktober 2010

Utmaning!

Idag fick jag en utmaning av Lilith med bloggen Skogsdoft och havsbris. Tack för det :). Jag fick verkligen tänka till (något som jag inte är van att göra) och här kommer mina svar:

1.What is your favorite word?

Jag hade tänkt skriva ordet sval, men efter att ha tänkt på det några minuter känns det bara konstigare och konstigare... Ordet vågskvalp väcker också härliga associationer. Egentligen tycker jag inte så mycket om bokstavskombinationen "sv", märks det inte bra i mitt val ;)...

2. What is your least favorit word?

Ett ord jag avskyr är vårta. Ordet fistel är också mycket obehagligt. (Visst tycker ni också att jag har valt rätt bransch när jag utbildade mig inom vården!?)

3. What turns you on creatively, spiritually or emotionally?

Havet och naturen.
Jag blir också inspirerad av bilder på vacker inredning.
(sen har jag en liten passion för Shelby Mustangen i filmen Gone in 60 seconds, men det vågar man bara viska fram på en inredningsblogg ;))

4. What turns you off?

Egentligen det mesta man läser i tidningen...våld, krig, pedofili, djurplågare, orättvisor, diskussionen om finlandssvenskars vara eller icke vara... Så vad sjutton läser jag tidningen för!?... Nåja, jag är ju väldigt nyfiken också och lite koll måste man ju ha.

5. What is your favorite curse word?

SKIT! Används dagligen... allra oftast när jag försöker göra fler saker samtidigt och så blir det bara en enda röra.... Har jag annars sagt att jag anser mig ha en väldigt bra organisationsförmåga!?
(skit räknas för övrigt knappast till en svordom, men det är vääääldigt sällan jag svär, eftersom jag tycker det är fult, så därför kan jag inte påstå att jag har något sådant favortiord...)

6. What sound or noise do you love?

Fiskmåsars skrän....speciellt om det är i kombination med vågskvalp och ljudet av en motorbåt på avstånd. 

7. What sound or noise do you hate?

Upprepande ljud...speciellt när jag försöker koncentrera mig. En kran som droppar eller det värsta, någon som sitter och trycker på en bläckpenna 100 gånger per minut...Gaaaaaah!! 

8. What profession other than your own would you like to attempt?

Bananböjare, russinskruttare...Jag har ingen aning! Det ändrar från dag till dag... Min barndoms- och ungdomsdröm var att gå i pappas fotspår och bli sjöman. Trots att sjön fortfarande väcker ett helt hav av känslor så skulle det vara absolut omöjligt för mig att lämna min familj i långa perioder. Den här frågan funderar jag vidare på något år och koncentrerar mig under tiden på att göra det jag absolut helst vill göra just nu; vara hemmamamma :).

9. What profession would you not like to do?

Kirurg...(Förklaring behövs knappast!?).

10. If Heaven exists, what would you like to hear God say when you arrive at the Pearly Gates?

Välkommen, känn dig som hemma!

Jag vill sända utmaningen vidare till 


A house with a view
Ias corner
Lottas home
Villa skogslunden
Änglar och pärlor

Lycka till med utmaningen, det ska bli spännande att läsa era svar :)

lördag 9 oktober 2010

Rosa matta

 Idag var vi på höstmarknad till "stan". Viktigaste inköpet var förstås en ballong, en rosa ballong. Det var också det första vi köpte. Strax efter att ballongen hade inhandlats så fick jag syn på mattan med stora M.


 En rosa plastmatta med vita hästar på, perfekt till dotterns framtida rum. Den går också att vända....


...*Tadaa*...och blir då vit med rosa hästar. (eftersom vi ska ha vitlaserat laminat på vinden så tror jag den rosa sidan får vara uppåt, till först i alla fall).

Jag lade bara ut mattan på golvet för att visa åt maken (som var hem på matpaus från bygget) och för att fota den. Direkt hämtade lillgumman sin pall och beställde två kex till sin "Pickepick" på nya mattan :). Nu ska jag snabbt rulla ihop den och gömma undan den medan hon sover, för jag vill ju att den ska vara ny och fräsch när vi flyttar in...Kexsmulor hinner det nog komma på den tids nog misstänker jag...

En sak jag håll utkik efter på marknaden var ett grått, krulligt fårskinn. Jag vet att de säljs vid Ikea, jag vågade till och med svänga på ett och fick mina misstankar bekräftade, fåret heter Ludde och kommer från Kina. Inredning i alla ära, men djurvännen i mig söker vidare efter ett nordiskt (och säkert mycket dyrare) skinn.

Dagens saldo, ballong och matta, betyder både en nöjd dotter och en nöjd mamma. Åt pappan hittade vi dessutom en födelsedagspresent, så nu är det problemet ur världen :).

Ha en riktigt skön helg i höstblåsten!

torsdag 7 oktober 2010

Om olyckan är framme...

Det som borde finnas i alla hem (och som vi nu då äntligen fick skaffat åt oss) är en brandfilt (din gissning var väldigt nära Jennie :)). Jag antar att många har en sådan hemma, men konstigt nog så är det sällan man ser dem hemma hos folk. Det tolkar jag som att de flesta delar min åsikt: de är fruktansvärt fula och kan förstöra inredningen i ett helt rum med sin skrikiga färg (jag vet, jag vet...de är röda för att synas bra, men jag tror färgen har motsatt effekt i stället, folk gömmer helt undan dem i någon skrubb...)


Jag gjorde som ett flertal andra här i Blogglandia har gjort före mig och sydde ett vitt överdrag till filten. Passformen är bättre i "hängande läge", men eftersom vi inte har bestämt oss än för var den ska hänga, så fick den fotas liggande. Det krävs två rätt ordentliga spikar/krokar för att de ska klara av knycken när det är fara å färde, så jag vill inte göra onödiga hål i väggen....



I huset kommer den i alla fall att ha sin självklara plats i hallen, där den är nära till hands till alla rum.


Här är det regn och rusk idag. Hoppas ni har finare väder på andra håll i världen :)

onsdag 6 oktober 2010

Godispåse med hårda karameller

I dag hittade jag min fina vinst från Nordljus i postlådan. Vinsten var ett armband och två berlocker från serien VÅGA.



Jag tycker de är helt underbara, så nu väntar jag bara på att det ska ordnas någon fest så jag får ha på mig smyckena.


På Nordljus hemsida kan man beställa dessa smycken (ifall någon blev avundsjuk ;)) och en massa andra vackra smycken och inredningssaker.

Jag har förresten gjort klart ett av make-over projekten a´la ikea. Det är en sak som borde finnas i alla hem, men som man förhoppningsvis aldrig behöver använda... I fall ni inte lyckades gissa vad det är så presenteras saken i mitt nästa inlägg :).

Önskar alla läsare en bra dag :)!

Ps. Jag hade uttryckt mig lite oklart i mitt förra inlägg angående ytterdörren. Husleverantören kommer inte att göra något åt Fenestra-dörren, utan vi kommer att göra om den själva. Spröjsen går dock att ta bort, så vi behöver bara tillverka två kryss (vilket inte borde vara så svårt jämfört med att bygga ett hus ;)).

tisdag 5 oktober 2010

Ytterdörr

Nu har vi äntligen bestämt oss för vilken ytterdörr vi ska ha... nämligen den som automatiskt följer med husköpet :). Det blir H26 från Fenestra (bilden nedan)...



...men spröjsen ska göras om så de ser ut som UOL14 från Kaskipuu (bilden nedan). Den dörren tyckte jag slutligen var snyggast efter att ha tittat och funderat en rätt lång tid. Tyvärr gick det inte att beställa den via vår husleverantör, så vi bestämde oss för att kompromissa och ta dörren som hör till paketet och i stället göra om den lite.



I dörren blir det klarglas. Vi bor så pass avsides så jag tycker att de som orkar masa sig fram ända till vår dörr minsann ska få titta in i vår kvist också...(att jag sedan är väldigt nyfiken och mer än gärna tittar ut på eventuella gäster låter vi förbli osagt ;).

Vi har äntligen fått upp all ytterpanel på huset. Så här ser det ut för tillfället...

...utskiftsbräderna är också målade och uppsatta på gavlarna. Så småningom kan vi börja se fram emot att få börja med insidan :). Vi har ca halva garaget kvar att panela, plus alla hörnbräder, utskiften, dörr- och fönsterfoder m.m. kvar...men snart flyttar vi inomhus, i värmen ;).


Ni ser ju hur praktiskt det är att ha med en två-åring till bygget. Bara under tiden jag fotade hade hon hunnit prova fyra stegar av fem möjliga :).

Nu ska jag krypa ner under täcket, för imorgon på förmiddagen ska vi och titta på öppna spisar :)!

måndag 4 oktober 2010

Skrivbord och fynd

En sak som vi också tittade extra noga på vid ikea (förutom lampor och säng) var databord. Vi (läs:jag) hade tänkt mig det mörkbetsade skrivbordet Alve i datarummet (där mitt vita, gamla symaskinsbord också kommer att stå). För att kompromissa lite med mannen, som kanske tycker saker och ting blir lite väl vitt, så tänkte jag att han skull få ett mörkt (läs:maskulint) skrivbord till datorn.

Men gissa om jag blev nöjd när han tittade på detta vita skrivbord, Liatorp, och funderade om vi inte kan ta ett sådant i stället!? Absolut, självklart... Jipiiie!!! (jag tror jag har hjärntvättat honom, men berätta det inte åt honom för då kanske förtrollningen bryts ;))
Skrivbordet köpte vi inte än, men jag gläder mig redan åt att få sitta och blogga vid detta vackra bord :)

Något vi däremot köpte två av, var hängarna Leksvik. Det gick helt enkelt inte att låta bli när de var sååå billiga (99 sek/st). I en vanlig affär skulle ju bara en endaste krok kosta samma sak! (Behöver jag tillägga att det var mannen som hittade dem och tyckte vi skulle köpa ;)). Hängarna kommer att sättas upp i vår framtida kvist.


Två ikea-köp har jag ännu kvar att presentera...eftersom det är make-over projekt så kan det ta ett tag än. Men jag lovar att de kommer så fort jag hinner :). Ikväll blir det i alla fall biblioteksbesök för mig och dottern, hoppas jag hinner roffa åt mig några inredningstidningar. Förra gången hann jag inte ens öppna hyllan de finns i innan dotterns hade rivit ner en hel hög med böcker, så då var det dags att tacka för sig, utan inredningstidningar i kassen.

Önskar er en bra start på veckan!

lördag 2 oktober 2010

Kaffetåren den bästa är...

 Det andra receptet jag testade igår var Kaffepannacotta, också det från Samarbete- tidningen. Det smakade som väntat...kaffe! Jag som älskar bakverk och efterrätter med kaffesmak tyckte det var riktigt gott, medan mannen (som tycker att det bara är kaffe som ska smaka kaffe) åt två skedar och försvann sedan snabbt till bygget. Dottern gillade i alla fall pannacottan (fast hon fick inte så många skedar på grund av koffeinet). Så med rösterna 2-1 så väljer jag att presentera receptet :)!


 Kaffepannacotta
(4 portioner enligt receptet. Jag tyckte den var ganska mäktig och tror att det gott och väl skulle räcka till 5-6 portioner)

2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 msk snabbkaffepulver
2 1/2 dl naturell yoghurt

Sockersirap 
2 dl starkt kaffe
1 dl socker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5-10 minuter. Koka upp grädden och sockret, rö i snabbkaffepulvret. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den heta grädden. Låt blandningen svalna lite, rör ner yoghurten. Fördela i portionsskålar och ställ kallt att stelna i två timmar. Koka en tjock sirap av kaffe och socker, ringla över portionerna (ps.det räcker ganska länge att koka sirapen, inte fem minuter som jag trodde utan jag höll nog på närmare en halv timme innan den blev tjock, så man kanske kan sätta lite mindre kaffe och mer socker...)

TIPS! Vid Lidl finns chokladstickor med kaffesmak som säkert passar utmärkt som dekoration till pannacottan!



Fotorekvisita:
Choklad: Fazers blå (som slukades av bloggerskan genast fotograferingen var över, ni som undrat över bloggnamnet fick härmed ett svar :))
Glaset: Pentik
Snabbkaffe: NesCafe, kommer att stå i skåpet tills bäst före datum har gått ut, då töms innehållet i roskis och dottern får ta burken till sitt café-utbud!

Bara dottern vaknar ska jag vi iväg och fira syrrans 30-årsdag. Efter att ha varit isolerad hela veckan på grund av dotterns förkylning ska det bli härligt att få träffa lite folk :).

TREVLIG HELG!

fredag 1 oktober 2010

Laxmuffins

Hos oss betyder oktobermånad kalas, eftersom både maken och dottern fyller år då. Jag hittade ett recept på laxmuffins i senaste Samarbete-tidningen som jag provbakade idag. Muffinsen blev verkligen goda, så de kommer vi nog att bjuda på på endera kalaset. (Eftersom dottern förtjust slukade en hel muffins!?? till sin mors stora förvåning så antar jag att det bli på hennes kalas som det bjuds på muffins).


Laxmuffins
(12-14 st)
 
150 g gravad lax
2 dl vetemjöl
2 dl jästbrödsmjöl
2 tsk bakpulver
en bit purjolök
1 ägg
en nypa salt
3 droppar tabasco
3/4 dl flytande margarin
2,5 dl matlagningsgrädde (med smak av tre ostar)
1 dl hackad dill

Tärna den gravade laxen. Blanda mjölet och bakpulvret. Hacka purjolöken och tillred den i micron tills den blir mjuk. Vispa ägget lätt, rör ner margarinet, grädden och kryddorna (saltet kommer jag att lämna bort nästa gång, för muffinsen fick ändå så salt smak av fisken). Blanda ihop mjöl- och äggblandningen. Tillsätt purjolöken, fisken och dillen. Blanda och fördela i amerikanska muffinsformar. Grädda på mellersta falsen i 225 grader ca 20 minuter.


Kullamusten inhandlades på ikea. Innehållet bryr jag mig inte så mycket om utan som ni säkert förstår så är det flaskan jag gillar ;). De vita muffinsformarna hade blivit lite orange-skiftande under gräddningen, jag antar att fisken färgade av sig. Därför placerade jag dem i vita Lumi (arabia) kaffekoppar under fotograferingen.

Jag har ännu testat ett nytt recept idag, men eftersom jag inte smakat på resultatet ännu så får ni vänta lite på det receptet :). 

Massor med fredagskänslor önskar jag er!