torsdag 30 september 2010

Fönsterfrost

Något jag har letat efter i cirka ett år är frostad dekorationsplats att klistra på fönster. De flesta jag känner har fått spana efter sådant vid varje ikea-besök och ingen har hittat det. Så jag antog helt enkelt att de inte säljer det längre. För ett tag sedan fick jag nytt hopp efter ett besök hos Ias corner. Hon hade nämligen köpt dekorationsfilm för fönster vid Bauhaus. Eftersom vi bor ca 300 km från närmaste Bauhaus så är det ingen resa man gör bara för att få tag på lite fönsterplast, så gissa om jag blev nöjd när maken och dottern kommer med en sådan här rulle....
...medan jag stod och klippte vaxtyg i IKEA. Amorf Frost var absolut det mest lyckade fyndet under ikea-besöket.


I dag bestämde jag mig då för att fixa upp detta frostade "fuskglas". Vi har glasrutor på såväl ytterdörren som dörren till vindfånget så när det blir mörkt ute så ser man rakt in i vår lägenhet. Jag satte upp fuskfrosten på dörren till vindfånget så man kan ha den öppen dagtid och släppa in ljus. När det blir mörkt ute så stänger man dörren och insynen. Lite typiskt kan man ju tycka att det är att påbörja ett sådant såpvatten projekt precis den dagen när vattnet är avstängt på grund av vägarbeten. Att dessutom ha en överdrivet hjälpsam, snorig, trotsig, två-åring med sig lättade heller inte upp stämningen. Att jag sedan fick någon fix idé om ett titthål i form av ett hjärta samtidigt som filmen måste skarvas eftersom den var för smal var den absoluta pricken över i:t.


Tur att bilden blev så mörk så mitt fuskverk inte syns så bra :). Skarven fick jag inte att bli osynlig och längst ut i kanterna är filmen lite bucklig. Men det får duga...i fall jag någon dag bestämmer mig för att göra det hela noggrannare (medan (st)hjälpredan sover) så har jag fortafarande två hela rullar att experimentera med.

Nu ska jag smaska i mig lite tårta..vad jag firar? Inget, bara att äggen höll på att bli för gamla så jag och en snorig, trotsig två-åring snurrade ihop en marängtårta...Men det är en helt annan story....:)


Jag önskar er alla en skön torsdagskväll!

onsdag 29 september 2010

Lysande ikea

Vårt ikea-besök gick mest ut på att gå och titta och fundera. Vi har inte precis mycket extra plats att förvara möbler på för tillfället, men det underlättar ju när man ska börja inreda huset om man vet man vill ha och var det finns. Bland annat sängar spanade vi noga på, fast jag vet ärligt talat inte om vi blev något klokare... Från att ha vetat ganska bra vad jag ville ha så fick jag nu två till alternativ. Beslutsångest? Jag? Sällan :).

Något som däremot fick följa med hem var denna Smila-barnlampa. Så plastigt något bara kan bli, men tillika så söt (och billig!!!) så den ska hängas upp vid dotterns säng :).

Lampfoten Ekarp med skärmen Renate lyckades jag gå förbi hela två gånger trots att den skrek "Ta mig, ta mig". Men den andra gången vände jag om och tog den :). Jag vet ännu inte helt säkert var den ska placeras, men lampfoten är så snygg så den hittar säkert sin plats småningom. Mannen var helt med på noterna (!?). Han föreslog till och med att vi skulle köpa två! Men en fick räcka tyckte jag eftersom vi inte kommer att använda den som sänglampa... Ekarp är dessutom en nyhet vid ikea, så jag räknar helt kallt med att den ska finnas med ett tag ännu i fall jag ångrar mig.

Något som däremot inte fick följa med hem ännu (på grund av utrymmesbristen) var takkronan Lerdal. Jag skulle ha velat ha en vit, så jag blev nog besviken när de bara fanns i svart...Men efter att ha tittat på den si så där ett hundratal gånger så börjar jag tycka att den är riktigt fin som svart, så den kommer förhoppningsvis att lysa upp vårt vardagsrum i framtiden.



Här hos oss är det snorigt värre för tillfället. Dottern har stegring, hostar och är rosslig. Idag verkar det i alla fall vara lite bättre, nätterna är jobbigast för hon sover bara halvtimmespass mellan hostattackerna. I går var det en dag som till 100% gick ut på host och gnäll. Till sist tog jag faktiskt fram en tågbana som var menad som två-års present och humöret i stugan höjdes en aning i alla fall. Efter att ha kämpat två timmar med att få henne att sova så fick jag min belöning. Jag hade vunnit ett jättefint armband från Nordljus :). Så nu väntar jag på att två paket ska komma med posten. Jippiiie :)

Ha en bra onsdagskväll :). 

måndag 27 september 2010

Majas födelsedagskalender

Medan vi var på resa hade jag fått ett efterlängtat paket i postlådan. Nämligen Majas födelsekalender som jag beställt från webbutiken Vita drömmar och choklad, titta gärna in dit för där finns massor av andra vackra saker också!


Jag tycker väldigt mycket om Lena Andersons böcker och bilder. Födelsedagskalendern tycker jag är så bra eftersom det inte är utskrivet några veckodagar, så om man bara fyller i födelsedagar så kan man använda den flera år :). Och dessa vackra bilder vill man gärna titta på om och om igen!


Nu ska jag söka lite böcker att klicka hem, tar jag inte helt fel så lär nog dottern få en bok med Maja också till sin födelsedag :).

söndag 26 september 2010

Vinnaren!

 I dag på morgonen var marken och växterna täckta med frost, tänk så annorlunda (läs:vacker) naturen ser ut under sitt istäcke!


Men jag antar att ni hellre läser om vinnaren av min tävling än om frostbitna nypon ;). Det blev en hel del lotter att skriva, jätteroligt att så många ville vara med!


 Lotterna lade jag i min nya hattask (nostalgisk från ikea).


Vinnaren i min tävling blev...*trumvirvel*....


 Ia, med bloggen Ias Corner. Stort GRATTIS till dig vännen!
Skicka din adress till annie.nynas@gmail.com, så dimper kuddfodralet snart ner i din postlåda :).



Jag tackar alla som ville vara med och lovar att det kommer att bli fler utlottningar här på bloggen så småningom :). Ha en skön söndag i höstsolen!

lördag 25 september 2010

Lappland

 Hej på er! Nu är vi hemma från "Lappelappe" igen.

 Vi har haft en toppenresa och hela familjen har njutit för fullt.

 I Tornedalen var hösten färgsprakande och vacker...



Vid Ylläs var ruskan nästan över, men bristen på gula löv kompenserades av vatten, fjäll, frisk luft och tystnad.

Vi promenerade, grillade korv, badade bastu och tog det riktigt lugnt...



En kväll var vi på utflykt till Levi och åkte upp och ner för slalombacken med gondolliftar. Underbar utsikt hade man där uppe!

 Dottern njöt för fullt av blåbären som växte alldeles utanför stugan...


 ...och av korven som grillades i öppna spisen :)


 Vi såg massor av renar. Flera gånger hade vi en hel flock strax utanför stugan till både dotterns och mammans förtjusning ;).


Dottern fick också vara första gången till Sverige, ända till Haparanda ;). En hel del småsaker hittade jag vid ikea, men de berättar jag mer om i ett annat inlägg.

I morgon presenteras vinnaren i min tävling...ännu hinner man vara med :). Dessutom så har jag fått paket på posten medan vi var borta...och så har jag vunnit en bloggtävling :). Det lär bli en hel del inlägg framöver om jag ska hinna skriva om allt!

Hoppas ni har en bra lördagskväll, själv ska jag försöka läsa ikapp allt som jag missat hos er andra under veckan!



söndag 19 september 2010

Bröllopstårtor

Hej på er! Jag hinner med ännu ett bröllopsrelaterat inlägg :). Egentligen skulle jag ju vara i Lappland nu, men vi beslöt oss för att skjuta upp resan en dag. Vi hade med dottern under hela bröllopet igår och hon var mer än trött då vi kom hem. Under natten vaknade hon flera gånger och vi sov lääänge (ända till nie) i dag på morgonen. Hon var så duktig i går fastän hon var trött. Hon var tyst för det mesta (lite Mors lilla olle och Santa Lucia måste man ju få sjunga på bröllop ;)) och satt stilla i stolen eller famnen. Därför ville vi inte spänna fast henne i en bilstol under en sex-timmars bilresa idag. Dessutom fick jag en hel dag till på mig att packa, något som tydligen behövdes eftersom det sista åkte ner i väskorna för bara en halv timme sedan.

Bröllopet igår var jättefint med en en underbart vacker brud och en stilig brudgum. Vi blev bjudna på en fin vigsel, underhållande program, jättegod lax och på vackra och  supersmaskiga tårtor som bruden själv (hon är konditor) hade bakat!!!

För några veckor sedan när hon provbakade till bröllopet fick vi hem några fina "smakbitar". Moussétårtor med smak av mint, choklad och jordgubbar tackar man ju inte nej till.



Och såhär fin blev bröllopstårtan. Jag lovar att den var precis så god som den ser ut på bilden :).


Jag tackar förstås för alla fina kommentarer om min festfrisyr i förra inlägget, men det är frisören som får ta åt sig äran av det :). Någon önskade få se ett foto av hela mig i festmundering (det händer ju inte så ofta att man ser mig i klänning, så bildbevis kanske inte skulle vara helt dumt). Nu är det så att hos oss är det jag som är fotografen (medan mannen i stället videofilmar), så jag fastnade inte på ett enda foto. Ni får istället nöja er med en bild av min fina lilla familj, dottern och mannen :).


Nu ska jag krypa ner under täcket, för det blir tidig väckning imorgon. Lappland nästa :).
Ha en bra vecka allihop, så syns vi snart!

lördag 18 september 2010

Festfrisyr

Nu är jag såhär fin i håret :). Därför har jag också tid att blogga...det är ännu några timmar tills vigseln börjar och eftersom jag inte vill förstöra frisyren så sitter jag mest stilla och gubben får ta hand om hem och barn. (man borde kanske börja frisera sig lite oftare ;)


Min håruppsättning gjordes av en frisörstuderande som min svägerska känner. Hon har fixat håret på oss förr också och visst är det fint!


Ska försöka få dottern att gå med på att ha en nejlika i sitt hår också, jag tror inte att det lyckas, eftersom jag inte ens får sätta spännen eller hårband i hennes hår. Lite började jag ändå hoppas efter att ha kommit hem och visat min frisyr åt henne: "Mamma, blommor håret, sessa" (=prinsessa). Så kanske, kanske hon också vill "leka prinsessa" när hon vaknar från eftermiddagsvilan.



Nu ska jag ställa det sista till vår programpunkt och sedan lacka naglarna...sedan är det bara att vänta att klockan blir fyra och min mans syster och hennes blivande man vandrar upp för altargången.

Ha en underbar lördag, själv tänker jag njuta för fullt av allt vad ett bröllop kan bjuda på!

fredag 17 september 2010

Byggfoton

Så här ser huset ut nu. Sydgaveln (som syns på fotot) är den som det är minst panel på, vilket beror på att balkongen måste göras först så man ser hur panelbräderna kommer.




Det här är baksidan av huset, som kommer mot garaget. Dörröppningen som syns (igentäppt med vita skivor) är dörren till teknikutrymmet (med ventilation och bergsvärmepump).



Vi kan välja mellan att sätta en dörr med lodräta linjer (se nedan)...



...eller en med vågräta linjer.



Dörren kommer att vara vit. Det finns även gråa dörrar i samma serie, men det är inte exakt samma grå som på huset, så då tror jag det ser bättre ut med en vit. Vilken tycker ni vi ska ta? Den med vågräta eller lodräta linjer? De vågräta linjerna går inte exakt i linje med panelbräderna, men jag föreställer mig ändå att den kanske smälter bättre in... Ge jättegärna förslag!



Här är norrgaveln, det sista av panelen behöver vi en skylift för att kunna spika upp, så det får vänta tills vi kommer hem från Lappland.


Inuti huset ser det ut såhär för tillfället. Då utsidan blir färdig så ska vi sätta plast på väggarna, sedan ska det isoleras med mera glasull innan skivorna kommer på. Man orkar knappt tänka på allt jobb vi ännu har framför oss, men vi har en ganska realistisk tidsplanering så jag tror nog vi ska hinna bli inflyttningsklara till nästa sommar!


Såhär ser vår balkong ut för tillfället. Ännu ska det förstås golvbräder ovanpå. Här är det redan fyra lager av plankor, bräder och plåt kors och tvärs. Jag tog med den här bilden bara för att visa vart den mesta tiden tar vägen = till att planera och bygga ihop "små detaljer". Alla sådana här saker kräver en massa tid och sedan syns det ingenstans... Men det är bara att bita ihop och kämpa vidare!

Fast visst blir man lite avundsjuk när man ser elementhus resa sig på några dagar. Våra blivande grannar som bygger med element har kommit nästan lika långt som oss på bara en vecka...och vi har hållit på fem månader, dag ut och dag in.

Men nu tar vi semester :). Jag skall dra igång med storstädning nu så vi inte måste komma hem till klibbiga golv och dammiga vrår. Förhoppningsvis hinner jag med ett inlägg imorgon, annars så ses vi om en vecka! Då drar jag ju också vinnaren i tävlingen!

Ha en underbar helg!

torsdag 16 september 2010

Älgtorn

Den här veckan är det varit full rulle. Vi har haft program varje dag och veckan kommer att avslutas med bröllop på lördag och ruskaresa på söndag. I Sverige pratar ni kanske inte om "ruska" så mina finlandssvenska läsare får gärna hoppa över min definition av ruska.

("Ruska"= när träden blir gula och röda på hösten. Förutom att njuta av färgprakten hemmavid så åker många människor norrut till Lappland, då är man på ruskaresa. De flesta ruskaresare gör långa vandringar bland bergen...det kommer inte jag att göra. Mina planer för resan är att äta gott (läs:choklad), sova mycket, läsa och kanske sova lite till. Ett ikea-besök lär vi också hinna med. Annars ska vi bara njuta av att vara hundratals kilometer från bygget och ringande arbetstelefon (=min mans, min telefon piper kanske två gånger i veckan varav 50% av gångerna är det KappAhl som drar igång någon ny kampanj). Men nu kom jag lite från ämnet....)

Eftersom jag själv har legat på latsidan i kreativitets-verkstaden hela veckan är så är det en väldig tur att min pappa är desto påhittigare. Han har nämligen gjort en sak åt dottern. En liten vit...

pall...

...med en gullig katt på ena sidan.

Pallen är perfekt när dottern står på älgspan. Hon når inte ända upp till fönsterkanten i vardagsrummet och förr har hon haft en plastpall som hon stått på, men nu har hon fått ett riktigt fint älgtorn som dessutom matchar med mammans inredning ;).

Och såhär....

...ser hennes pass ut. Vi älgar ganska ofta här, speciellt när det skymmer och det inte är så lätt att få en två-åring att förstå vart hon skall titta. Idag när pallen skulle invigas kom det tyvärr ingen älg...istället klippte vaktmästaren gräset med "klippa-traktorn" så dottern stod med näsan klistrad mot fönstret en bra stund. Tur att hon passar på att stirra på folk nu medans hon kan, för sen när vi flyttar till huset lär det inte komma några farbröder med klippa-traktorer på synbart avstånd!

God Natt!

Ps. I morgon ska jag försöka hinna lägga upp några bilder av bygget, för de senaste dagarna har det kommit upp så pass mycket panel att man äntligen börjar se något slut på det! (fast då har vi förstås alla hörnbräder, utskiftsbräder, fönsterfoder och hela garaget kvar...)

tisdag 14 september 2010

Present

För några dagar sedan hörde jag på radio när de pratade om att folk ofta köper sådana presenter åt andra som de själva skulle vilja ha. Det är väl ganska självklart tycker jag... inte går man väl precis och köper en present som man tycker att är skitful och som man själv aldrig skulle vilja ha (förutom om någon uttryckligen har önskat sig precis det då). När jag väljer presenter brukar jag försöka tänka mig in i vad personen har för stil, men fastän de har en helt annan stil så skulle jag aldrig köpa något jag tycker är fult (=som jag själv inte skulle kunna tänka mig att ha hemma) utan då kompromissar jag och väljer något ganska diskret som passar hos de flesta.

Hur som helst har jag en "presentlåda" här hemma som jag fyller på i bland. Där finns så kallade nöd-presenter, mest barnsaker, men också sådant som passar att ge åt vuxna. Tyvärr brukar det aldrig finnas något där som passar när jag behöver det som mest, så då får man ändå bege sig på sista minuten shopping ;).

För några veckor sedan köpte jag i alla fall en skylt som var tänkt till presentlådan. Av en händelse så "råkade" jag hänga upp den på nyckel/magnettavlan och där passade den så bra så den har fått hänga kvar. Nu har den hängt där så länge, så jag räknar den som en del av min inredning....för en begagnad present vill man ju inte ge bort ;).

Liksom en lykta som inte rymdes i presentlådan... Den råkade passa riktigt bra som bordsdekoration på taklagsfesten och efter det kan man ju inte ge bort den, så nu är den också min :).


Visst passar de bra här hemma hos oss, lyktan och skylten :)!?

För jag erkänner... att jag är en av dem som köper (och hamstrar) presenter som jag själv väldigt, väldigt gärna skulle vilja ha :)!

Ha en bra tisdag alla läsare och tack för att just du tittade in :).


måndag 13 september 2010

Kalorifattiga kakor

I helgen har vi utökat utbudet i dotterns café. Man kan nu få äkta hembakade (läs:hemsydda) chokladbollar, chokladkaka och kanelbulle. Massproduktion är inte min starka sida, jag är därmed väldigt nöjd att det blev hela två chokladbollar :). Kakbiten ser mer ut som en silkestoffla med paljetter på än en kakbit, men dottern är nöjd med den (sedan jag berättade att det är en kakbit, först såg hon ut som ett frågetecken när hon fick den i sin hand :)).



Allt på cafét kostar "åtta-tie", ganska dyrt, men då ingår kaffe och saft...


Jag hade faktiskt tänkt baka på riktigt idag också, men efter att ha sett en megastor spindel krypa in under spisen så avstår jag... Någon mat måste jag i alla fall försöka koka ihop, men det kommer att ske med skor på idag...gummistövlar tror jag blir bra.

Ha en bra början på veckan och glöm inte att anmäla er till min utlottning! (Obs! Jag är bättre på att sy kuddar än bakverk ;)).

lördag 11 september 2010

Soffor

Soffor, finns det något jobbigare än att köpa soffa. Det är så otroligt svårt att hitta en soffa som är snygg, bekväm och i rätt prisklass. Därför har jag redan börjat spana i fall jag skulle råka hitta Soffan med stora S. I vardagsrummet på nedre våningen kommer vi att ha våra beiga 3+2 soffor som vi köpte för några år sedan. Men till TV-rummet på vinden behöver vi en ny soffa. Vindsvåningen ska gå i färgskalan vitt och grått (medan nedre våningen blir vit, beige och blå). Jag är alltså på jakt efter en grå hörn- eller divansoffa.
Soffan Ektorp från Ikea är fin, kanske inte riktigt rätt grå färg, men ifall den är bekväm så är den absolut ett alternativ.


Dover från Mio är också snygg. Den ser väldigt inbjudande och bekväm ut och priset är rätt hyfsat. Tyvärr har jag aldrig sett någon Mio-affär i Finland... och att åka över potten för att hämta en soffa känns lite långsökt. Ektorp ser ju också lite mer gammaldags ut, något som för övrigt är jätte, jättesvårt att hitta en soffa med gammaldags utseende som dessutom är bekväm. Sådana tror jag inte det finns, förr i världen hade de nog inga mysiga filmkvällar...stackare :).

Önskar er alla en skön helg!