måndag 31 maj 2010

Lilla vessan

Vi har redan bestämt oss för att inredningen i "lilla vessan" blir serien Flåren från Ikea. Jag tycker serien är så otroligt fin och den är precis sådan stil som jag vill ha. Att det dessutom blir betydligt förmånligare än att välja badrumsinredning från någon annan firma är förstås ett stort plus! Jag skriver en massa här om billigare och billigast, och fastän vi försöker hålla en ganska strikt budget så är vi nog beredda att satsa på kvalitet...men när det t.ex. gäller badrumsinredning så har vi konstaterat två saker. Utbudet i andra affärer motsvarar inte alls stilen vi är ute efter och priserna är ca fyra gånger högre. Vi vill inte betala ett fyra gånger högre pris för något som vi inte ens tycker lika mycket om!
Skåpet ovan ska kombineras med tvättstället Höllviken, också från Ikea. Blandaren kommer vi däremot att köpa skilt, eftersom man hört ett och annat om Ikeas blandare.

Ovanför tvättstället kommer detta spegelskåp, men modell bredare.


På sidan av tvättstället sätter vi detta förvaringsskåp:
...och sen ryms det inte in så mycket mera :). (en wc-bytta ska förstås också in dit ;)

Ovanför spegeln installeras en lampa (troligtvis lysrör), men denhär lampan tycker jag att är så snygg! Tyvärr så tror jag inte den riktigt hittar sin plats i "lilla vessan", men vi ska ju förstås ha ett badrum på vinden också ;).

En tvålkopp måste man ju ha och vad kunde passa bättre än detta mini-badkar :). Den här bilden är lånad från Frk Doris. Det är lite långt att hämta en tvålkopp från Norge, så ifall någon vet var man kan få tag på en sådan här på närmare håll - tipsa!

Nu är det kanske någon som undrar hur övriga inredningen skall se ut, kakel? plastmatta? grönfärgat?...;). Om jag får min vilja igenom, vilket jag redan tror att jag fått, så blir det vit bröstpanel på väggarna, med en ljus (kanske svagt mönstrad tapet) ovanför. Mellan tvättställ och spegelskåp kommer det vita kakel. På golvet blir det klinkers, troligtvis grått eller beiget. Taket blir vitt. Förhoppningsvis kan jag ladda upp lite bilder från resultatet om ca ett år ;).

Förresten så fixade maken en grej åt mig idag... Någonting jag har gnällt om en tid och som han idag träffade rätt folk som kan fixa det :). Tur för maken att han har ett jobb där han regelbundet har möten med folk från andra områden inom byggbranschen, när han har en sådan gnällig och krävande fru som vet exakt vad hon vill ha ;). Den utlovade saken får ni se en annan gång, närmare exakt när vi har valt ut och hämtat den :D

söndag 30 maj 2010

Rätt rosa

Nu har jag äntligen fått bort den utblommade pärlhyacinten och den halv-bort-snattade mossan som har utgjort en rätt sorglig syn vid trappan. I stället så välkomnas nu våra besökare av en rosa pelargon och en (än så länge) rätt blygsam murgröna. Men det ska väl ta sig så småningom ;).
Färgen på pelargonen är den allra grällast rosa, jag hoppas naturligtvis att den ska blekna i solen ;). Tyvärr hade de inga mer diskreta rosa toner i butiken igår, och eftersom jag inte kan vänta när jag väl har tagit mig i kragen för att byta ut något, så fick det duga med en liten neonklick vid trappan än så länge!

Bakom krukorna skymtar en katt som dotterns morfar har gjort. Ögonen är lagade av gamla reflex så de lyser i mörkret precis som på en riktig katt!

Att ha en händig morfar är inte fy skam. Till julklapp fick hon en hemlagad gunghäst och den är sannerligen i användning. Sitter hon inte och gungar på den i vildaste galopp så leder hon runt med den i lägenheten, till och med i badrummet hittar den in ibland!

Idag ska vi på 1-års kalas till dotterns lilla kusin. Hon kommer att få en likadan häst till present av morfar, men den är vitmålad i stället (enligt min systers önskemål :)).

Ha en skön söndag allihop (och Trevlig Morsdag till mina rikssvenska läsare :))

lördag 29 maj 2010

...mera fynd

Här följer resten av fynden jag hittade på utförsäljningen.

Den här hjärtformade zinkskålen vet jag ännu inte riktigt vad jag skall göra med..men jag antar att den hittar sin plats förr eller senare. Problemet när man har ett litet nyfiket barn hemma är att inga föremål på nåbart avstånd får vara i fred. Lyft dem högre upp!? Njae...det är inte så enkelt alla gånger. Något som jag mycket sällan tänkte på före vi hade barn är att de flesta prydnadsföremål ska placeras lågt ner för att komma till sin rätt. Sett snett nerifrån är det väldigt få saker som ser snygga ut - tyvärr (för det är precis på den höjden vi har de flesta av våra prylar). Nåja, en del har jag ju också inom räckhåll för dottern, hon plockar sakerna fram och tillbaka och så länge hon inte kan skada sig så är det okej för mig. På detta hjärta tror jag dock att fingrarna snabbt skulle åka in i de små hjärt-hålen på sidorna... Ajaj! Skålen får alltså åka in i skåpet ett tag ännu...


Något som däremot har funnit sin plats är dessa små flaskor som inhandlades till vår framtida lilla wc. De får redan stå på fönsterkarmen i vårt nuvarande (jättefula) badrum... man (eller jag i alla fall) blir glad av att se på dem där i fönstret och fantisera om vår lilla wc dit jag redan har valt ut inredning förresten (den har jag glömt att visa, måste minnas det i något annat inlägg!)

Sista sakerna som transporterades hem i plåtlådan var dessa trädgårdsredskap. När jag köpte dem så tänkte jag ha dem som prydnad, upphängda på husväggen... men när jag kom hem och undersökte lite noggrannare så märkte jag att de är riktigt stadiga och ordentligt gjorda, så nu kommer de att få göra nytta för sig också. Jag skall inviga spaden om en liten stund när jag planterar en pelargon vid trappan. Hittills i vår har jag använt dotterns sandlåde-spade att plantera med (eftersom mina redskap ligger i förvar i en trälåda hos svärföräldrarna och jag aldrig minns att ta hem dem!). Det har inte varit så pop kan ni tro när jag flera gånger glömt spaden i jordsäcken, kalabalik i sandlådan snackar vi om här! Nu får hon ha sin orangea plastspade i fred och jag får njuta av att sätta en riktigt vacker spade i jorden :)

fredag 28 maj 2010

Fyndigheter

För tillfället är det lagertömnings-dagar vid min favoritbutik Blossom. Det betyder massor med folk och stor chans att göra fynd (inget ställe man tar med en 1,5 åring till ;). Igår på kvällen hade de öppet i en timme endast för sina facebook-fans och efter mycket velande fram och tillbaka bestämde jag mig för att lämna bygget lite tidigare och sikta in mig på att fynda (då vi ändå hade fixat skötare till dottern). Något jag inte ångrar ;)


Jag hittade nämligen ett flertal saker...det mesta faktiskt sådant som jag ändå hållit utkik efter! Denna stora plåtlåda är ett sådant exempel. Jag har i flera månader sökt efter någon slags gråfärgad stor förvaring att ha uppe på skåpet i datarummet.

Och vips så fanns den bara där framför mig. Den ultimata plåtlådan! Rätt storlek, rätt färg och rätt pris. Såld!
Visst blev det bra :). Fastän gubbens kommentar när han såg plåtspektaklet var: "Näe, int har du väl köpt en plåååååtlåda!? En sån sku jag ju kunna laga själv!" (han arbetar på en ventilations/plåtfirma). Tro mig, jag tvivlar inte på hans kompetens när det gäller att fixa plåtlådor, att han e duktig på det har han flera gånger bevisat. (Bland annat har jag fått en jättefin första hjälpen låda). Men det brukar krävas massvis med tid och övertalning innan han tar tag i plåten och bockar ihop en låda, så det går betydligt snabbare att köpa en. (För tillfället har han ju absolut ingen tid så...!)

Men vill han så får han förstås jättegärna fixa ihop en till låda åt mig ;). (Först i tur står dock en schablonmall som han ska försöka fixa under sommaren).

Det bästa fyndet enligt mig (som jag ler åt fortfarande idag) är en stor, tung, rostig sax. Jag antar att det är en nyproduktion, men den ser precis ut som att den skulle ha hundra år på nacken! Jag har sökt efter en sådan sax så länge och skulle gladeligen ha betalat ett betydligt högre pris för den än vad jag nu fick den för!

Jag såg den inte till först när jag stod framför hyllan, men plötsligt nappade någon bakom mig tag i den och jag såg den försvinna i ögonvrån. Jag kände hur hjärtat hoppade till. Jag hade haft min chans, sumpat den och förlorat...Men, hon som tog den visade den bara åt sin kompis och satte sedan tillbaka den, rakt framför mig! På en tiondels sekund hade jag den i min hand... Sedan kände jag lite samvetskval och frågade för säkerhets skull av flickan om hon inte skulle ha den, men det skulle hon inte...*smiiiiile*

Det jag inte riktigt förstår är att tiotals kunder hade passerat den före mig. Alla hade låtit den ligga kvar! Vill inte alla ha en gammal rostig sax undrar jag nu? Är det faktiskt så att största delen av befolkningen har en massa gamla, vackra saker liggande som de bara kallar skräp? Man börjar ju undra... men så kan det väl bara inte vara!? Näe, jag kör på ödes-teorin i stället; ingen annan hade råkat få syn på saxen därför att det var förutbestämt att jag skulle ha den, men naturligtvis skulle 99% av kunderna i affären genast ha nappat tag i den om de bara skulle ha fått chansen :D

Nu säger jag som dottern: "Klipp, klipp" och klipper av detta jättelånga inlägg... Resten av fynden (för det finns mer kan ni tro) visar jag en annan dag!

torsdag 27 maj 2010

Tufft!

Jag tänkte uppdatera lite vad som händer vid bygget för tillfället. Tyvärr har jag inga bilder att visa, men det ser ännu ut ungefär som på bilderna i ett tidigare inlägg när sockeln är uppmurad. Det är väl så att det arbete som inte syns är det viktigaste, tyngsta och mest tidskrävande. Min älskade man har varit på bygget kl 17-23 vareviga dag de senaste tre veckorna. Min käre far har varit där kl 7-16 så gott som varje dag. De har slitigt, slitigt och slitigt, allt för att det är bråttom nu! Bråttom dels för att vi har haft grävmaskinen där, en "leksak" som kostar många skjortor i timmen, man sitter alltså inte på kaffepaus när maskinen är där utan häller i sig kaffet på stående fot ifall man alls hinner med nåt kaffe.

Dels är det bråttom för att husleverantören Hartman Hem väntar på att få komma och fortsätta med det de ska göra. Hittills har de gjutit grundsulan till huset samt murat upp hussockeln och rappat den, allt det övriga till huset samt hela garaget har vi fixat själva. Lätt, kan det tänkas och naiva som vi var så tänkte vi också innan husbygget började att det stora arbetet för oss börjar sedan byggarna har spirat upp huset och vi ska fortsätta med tak, panel och insida. So wrong! Det har varit så massvis med arbete med grunden, det byggarna har gjort har bara varit en droppe i havet.
När man aldrig har byggt hus vet man kanske inte (i alla fall inte vi) att man ska gå en halv evighet och kludda grus med en vibrerare innan grundsulan gjuts...sedan den e gjuten ska det fyllas sand i flera omgångar inne i huset som skall kluddas... och vätas...och kluddas. Inte en timme för hela huset...näe, utan flera dygn helst. Som ansvarige byggmästaren sa "Man kan int kludd för myki!". Tror både gubben och pappa drömmer mardrömmar om vibreringsmaskinen *blä*. Sedan alla dessa "småsaker"...gummilistar som ska spikas på, isolerande styrox som ska placeras ut, samt mera gräv, gräv, gräv. Och sedan den enorma stressen att tid kostar pengar och helst ska vi få färdigt det nästa vecka så byggarna får börja spira då. Det som är kvar är ännu att dra alla rör (t.ex. avloppsrör, golvvärmesystemet, isolera med styrox, gjuta golvgrunden m.m.). Sen när byggarna har spirat upp så är förstås fortfarande det mesta jobbet kvar, men då minskar i alla fall pressen och man får mera ge det den tid det tar.

I går kväll kom maken faktiskt hem före klockan 22. Bara för att sätta sig vid datorn och börja med beställningslistor till VVS-arbetet. Beställningen måste vara in idag, så vi hinner få delarna imorgon, så vi kan börja sätta ut dem på lördag. Jag vet inte när han slutligen kom och sova, men klockan var nog en bra bit över 24. Fritid? Existerar inte! Jobbigast för mig är att "bara" gå hemma när jag vet hur mycket maken kämpar några 100 meter härifrån. Ikväll kommer i alla fall snälla mommo att vara barnvakt så gissa var jag är då!? Och isolerar med styrox runt garaget naturligtvis!

(Bilderna här ovan är lite kontrast till det verkliga livet hos oss nu...ingen tid att sitta och njuta precis! Men sedan ska det se ut ungefär såhär i vår syrenberså, med blåbärsris, Ernsts Sommar och Club Johansson muggen som för mig är ett kärt minne av min pappas moster som numera tyvärr är väldigt dement. Storyn bakom muggen: Vi var och hälsa på mostern till Sverige när jag var 13 år. Jag hittade muggen i en inredningsbutik och tyckte den var så fin. Pappas moster sade att hon köper den åt mig som ett minne från resan, mamma tyckte förstås att den var för dyr och att mostern absolut inte skulle köpa den. Hon gjorde det i alla fall och det är jag så tacksam för. Jag tror nog att mostern också skulle bli glad ifall hon visste att det är min favoritmugg som jag dricker en kaffeskvätt ut vareviga dag :). Ett lyckligt avslut på ett annars ganska deprimerande inlägg. Kanske humöret är bättre i morgon efter att jag också har fått göra lite kroppsarbete!

onsdag 26 maj 2010

Wilhelmina dagen

Hos oss firas Wilhemina-dagen med bak av Wilhelmina-kakor. Huvudpersonen för dagen fick förstås vara med vid baket även om hon snarare fungerar som stjälpreda än hjälpreda. Degen tyckte hon smakade smask, för hon var flera gånger ner i degskålen med matskedsmåttet och fiskade upp degklumpar som hon sedan snabbt tryckte i munnen. Jag måste väl erkänna att hon är ganska renlig av sig i alla fall eftersom hon inte grävde i bunken med kladdiga fingrar ;).

Wilhelmina-kakorna ställde vi i en burk på bordet, så om pappan inte har fattat vilken stor dag det är idag så lär han bli påmind det snaraste när han kommer hem :)


Wilhelmina kakor

200 g mjukt smör
2 dl socker
2 msk sirap
1 äggula
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk matsoda

Rör smöret, sockret o sirapen tills det blir poröst. Blanda i äggulan och de torra ingredienserna (blanda först mjöl, vaniljsocker o matsoda). Baka ut till fyra längder på två bakplåtar. Grädda ca 15 minuter i 175 grader på mittersta falsen. Skär upp i sneda snittar medan längderna ännu är varma. Låt svalna.

Någonting jag verkligen tycker om är flaskor med patentkork. Så oändligt mycket snyggare med glasflaskor med patentkork än plastflaskor med skruvkork (fast jag kan väl erkänna att det nog är mest plastflaskor i användning här hos oss på grund av praktiska skäl).

Kakburken är från vårt allas ikea och flaskorna är (hör och häpna) från Halpa-Halli. Dessutom i en fin storlek också (ca 2 dl). Ännu för några år sedan var inte Halpis precis inredarens drömbutik (om man inte letade efter blommiga tant-grejer med en massa extra krusiduller förstås), men det tar sig minsann. Det senaste året har jag hittat en hel del snygga och billiga prylar där!

Mitt bloggande har lämnat lite på hälft den senaste tiden, men jag lovar bättring på den fronten. Det har varit lite mycket senaste tiden med en man som är borta seven-eleven. Det betyder att precis allt inom hemmets väggar faller på min lott, t.ex. att fixa en läckande wc-bytta. (Nåja, jag ringde fix-akuten (=min käre far) som tydligt visade hur man ska åtgärda problemet, så nästa gång fixar jag det själv :)...o på min CV kan jag ju alltid tillägga "amatör-rörmokare" ;)

lördag 22 maj 2010

Ståtliga knoppar

Köksfunderingarna fortsätter... Medan jag med spänning väntar på husleverantörens köksoffert så filar jag vidare på min egen ikea-planering. Här nedan syns (om nu väldigt svagt, men lite i alla fall) ståt-luckan som vi kommer att använda oss av... (Husleverantören planerar med en liknande lucka). Så långt är allt klart...
Men man måste ju kunna öppna lådor och skåp också. För dem som inte har kollat så mycket på kök kan jag säga att om det är svårt att välja stil på luckor, så är knoppar och handtag rena rama djungeln! Snyggt ska det vara förstås. Till först hade vi tänkt oss ett handtag i stil med Grej här nedan. Väldigt snyggt tycker jag och förvånansvärt nog också mannen.

MEN (stora men!) det måste förstås vara praktiskt också. Vilket betyder lätt att använda och lätt att hålla rent. Jag vill gärna att lådorna skall gå att öppna både uppifrån och nerifrån (lite flummigt uttryckt, men det jag menar är att man måste kunna sticka ner handen uppifrån och dra, samt sticka ner den underifrån och dra, inte låsa sig vid att endast kunna öppna underifrån... förstod ni detta är ni värda en guldstjärna!).
Dessa Smidd- handtag här ovan tycker jag jättemycket om. Tror det skulle bli snyggt tillsammans med Ståt-luckorna, det är även dessa som finns med i senaste köksversionen i mitt planeringsprogram. Bara en liiiiten grej till då... Mannen är nöjd med att vi har hembygdsmuseet till grannar... han vill inte att museet ska flytta in i vårt kök... (TUR att han inte vet alla mina inredningsplaner för huset ;)). Får fila lite på den biten ännu...


Nu lutar det mot sådana här handtag med namnet Gravyr. Diskreta, men aningen tråkiga... På övreskåpen blir det troligtvis knoppar, Gravyr-knopparna här nedan har varit med i planeringen en tid...
...men idag hittade jag dessa Hedra-knoppar som jag inte ännu har bestämt mig för om jag skall tycka om eller inte... Och vilka handtag skulle de då passa ihop med? Stora saker jag har att fundera på ;)...
Det är nog bäst att jag sover på saken, en sak är i alla fall säker och det är att jag kommer att drömma om kök i natt. Rådfråga mannen om handtag och knoppar? Ja det vore väl en idé förstås. Han ska ju faktiskt bo i huset han också :D!

(samtliga bilder i dagens inlägg är direkt kopierade från ikeas hemsida)

fredag 21 maj 2010

Väloljat

Vet ni hur man vet att man är den enda människan som är utomhus på fem kilometers radie? (svar kommer längre ner)...

I år kommer vi troligtvis inte att ta fram vårt stora trädgårdsbord, vi har ändå så lite tid att använda det i sommar, så det får hellre stå i skydd mot väder och vind. Vårt lilla balkongbord har i alla fall hittat ut ur vinteridet. Senaste sommar stod det under bar himmel och fick samma gamla väderbitna look som en gammal fiskare...

Före:
Kolla bland annat in ringen mitt på bordet där vi hade en blomkruka att stå... Och tro inte att vi har fuskat med inoljningen, vi har tvättat, oljat, oljat, tvättat och oljat. Enda som har hänt är att ytan ser lika grådaskig ut som förr och sommarshortsen har fått fettfläckar på baken!

Före:
Kära syster Hvita Hjärtat hade dock tipsat om hur bra resultat man får av att använda en träolja med pigment i. Jag som inte ens hade vetat om att det fanns nåt sånt hittade snabbt en burk brun träolja vid Prisma...visserligen 4 euro dyrare/ liter än den vanliga genomskinliga...men den var minsann pengarna värd!
Efter:
Möblerna fick en helt annan lyster och ringen på bordet försvann helt! Innan behandlingen började så tjatade min man om att han tyckte möblerna var snygga som de var; "De har ju patina"...(jag visste inte ens att han kände till ordet "patina", kanske han har tjuvkikat i min Ernst-bok ;)) Jag tror ändå mer på att det mest var latmasken i honom som pratade, han trodde att han skulle hamna på mera jobb, men jag fixade det själv...efter att jag hade nattat dottern.
Efter:
Så det var mörkt och kallt och mygg överallt! (Därför visste jag att jag var enda människan utomhus, nejdens alla myggor cirklade runt mitt huvud!) Bilderna är därefter...inte lätt eller roligt att fota när det skymmer, kryllar av myggor och man är insmord med träolja.

Efter:
Det var i alla fall värt besväret. Efter att detta bord och stolar har agerat vikarie i sommar åt alterneringslediga Stora Terrassbord så ska det få njuta av en värdig ålderdom i vår framtida syrenberså :)

(Ps. Min man är verkligen ingen latmask, han bygger ju ett helt hus åt oss, medan jag ägnar mig åt att olja utemöbler...nåjaa, lite annat gör jag väl nog också :))

(Ps 2. Den lurviga gräsmattan är inte vårt ansvar... Till min stora glädje blev den dock klippt för en liten stund sedan :))

onsdag 19 maj 2010

Vattna, vattna liten blomma...

Saken jag köpte vid djurparken var en vattenkanna i rostfri plåt. Jag är tyvärr riktigt dålig på att vattna mina uteblommor (inneblommor också för den delen). Vattenkannan är för det mesta långt undangömd (ett fult grönt plastspektakel), så nu motiverar jag mitt smått onödiga köp med att blommorna kommer att hållas längre vid liv ifall jag har en snygg vattenkanna som får stå framme hela tiden!
Min murgröna har jag tyvärr lyckats ta kål på (den dog inte på grund av vätskebrist utan det var någon sorts kvalster som tog kål på den), så nu har en gräslöksknippe fått ta över zinkkrukan. Den slokar i och för sig redan, hela fem timmar efter att den inhandlades. Ifall växter kan tänka så tänker de nog "Ta inte mig, ta inte mig" när jag kommer gående i affären, jag tror att det lyser "växtmassmördare" om mig på långa vägar! Vilken tur att jag inte vet så bra skillnad på ogräs och andra växter, så jag i alla fall en tid kan inbilla mig att jag har gröna fingrar när det växwer och gror i rabatten :).


I går göts grundsulan vid bygget och idag har de murat upp sockeln med leca-stenar, så det borde bli klart imorgon. Det är så roligt att vara till bygget och se nu när man märker att det händer grejer och man ser exakt var väggarna skall vara.


På den övre bilden syns vinkeln vid kvisten. Vinkeln är mot sydväst o där kommer det att byggas en terrass i framtiden. Skottkärran som syns på bilden ligger mitt i vårt blivande vardagsrum... Jag vet, lite konstig inredning än så länge, men småningom ska väl också den biten fixas :).

På den nedre bilden står man o kikar in genom ett köksfönster. På motsatt sida syns kvisten som en utbuktning.



Idag var vi på köksplanering till husleverantören. Det ska bli spännande att se vilket pris de kommer fram till. Ikea köket jag hade planerat rörde sig runt 5000 euro så dyrare lär det nog bli. Då är bara det stora frågetecknet hur många tusenlappar extra man vill ge för garantier, färdigmonterat, speciallösningar osv. Det tåls att funderas på...

Nu säger jag godnatt och kryper ner under täcket med hopp om att solen lyser lika klart imorgon igen...Man börjar faktiskt bli lite bortskämd med detta underbara väder som har hållit i sig en vecka nu!

måndag 17 maj 2010

Varmt ute, varmt inne...

Hallåå där!

Idag har vi varit på ett härligt djurparksbesök. Enda minuset var bussresan hem med en varm, trött gnällig dotter och en varm och trött mamma som satt på solsidan o svettades. Vår bil hade stått i solen på parkeringsplatsen hela dagen men att stiga in i den från den kokheta bastubussen var som att hoppa direkt in i ett kylskåp. Då förstår ni hur hett vi hade det.

Dottern var i alla fall nöjd med dagen och det första hon ville göra då pappa kom från jobbet var att de tillsammans skulle ligga på soffan och titta på bilderna i kameran, medan hon berättade vad hon hade sett. En gång försökte jag få inklämt några några ord men då blev det ett sådant viftande och arga uttryck från lilla argbiggan så det var bara att snabbt smita ut i köket igen!


I kväll har gubben varit vid bygget och finslipat det sista inför grundsule-gjutningen imorgon, och dum som jag var bakade jag bröd! I 28 graders värme...tillsammans med en trött och varm 1,5-åring = rekommenderas ej! Receptet fick jag av en vän som bjöd på detta saftiga bröd för nån liten vecka sedan. Jättegott och fram för allt enkelt!


Muslibröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl fruktmusli
2 tsk matsoda
1 tsk salt
1 dl sirap
7 dl surmjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt sirap och surmjölk och rör till en lös smet. Fördela i två avlånga smorda bakformar. Garnera eventuellt med lite musli. Grädda nederst i ungen ca en timme (prova med sticka). Stjälp upp och låt svalna under duk. ÄT!


(Jag skrev receptet direkt ur minnet, och mitt minne är inte alltid det bästa, så ifall ni misslyckas är det knappast ert fel utan jag som har glömt bort nån ingrediens ;))

PS. Vid djurparken fanns en liten inredningsaffär. Gissa vem som inte kunde hålla sig borta!? Som tur hade jag en liten busunge med mig som hann riva halva affären på några minuter, så jag hann bara köpa en sak , vad det är får ni se nästa gång ;))

söndag 16 maj 2010

Varm, varmare, hett!

Nu har vi haft värmebölja fyra dagar i sträck...Underbart! I alla fall när inte har behövt arbeta. Mannen i huset har haft det desto svettigare vid bygget, men hellre gassande sol än regn. Jag har äntligen fått planterat lite penséer vid framtrappan. Blått och vitt blev det förstås ;).

Den söta gröna kannan fick vi i fjol av en vän (tack H :)). Perfekt för små fina sommarblommor!

På bilden ovan syns det att det varit mosstjuvar i farten, till först misstänkte jag grannen, men efter att ha fått skatan på bar gärning så går nu granntanten fri från misstankar... Skatungarna lär sussa mjukt i år och bara det blir lite varmare så ska det ändå planteras en pelargon i hinken.

Bilderna här nedan visar formarna till garaget där betongen skall gjutas. I morgon kommer husleverantören och lägger ut husformarna.


I morse när vi steg upp stod det en älg på ängen bakom vårt radhus. "ÄLJ, ÄLJ" ropade dottern som aldrig har sett en riktig älg förr (om inte faffas uppstoppade älghuvud räknas)... Älg var ändå något av de första orden hon lärde sig, så det var roligt att den visade sig i morse. I morgon ska vi på djurparksbesök med församlingens mor- och barngrupp. Det är en liten djurpark med bondgårdsdjur, men jag tror att hon kommer att vara nog så fascinerad ändå! Idag blev det då lite sista-minuten shopping. En rese-barnvagn! Fastän vi har vetat av utflykten ca en månad på förhand (o ändå tänkt köpa en resevagn) så har det skjutits på framtiden som allt annat, så likväl stod vi i affären idag strax före stängningsdags och provade vagnar. Vi hittade i alla fall en som verkar helt ok (för att vara en resevagn). Nu ska jag packa ihop morgondagens tillbehör, dotterns "dröm picnic" består av utspädd apelsinjuice, kex och banan, så det ska hon få imorgon :). Små barn-små krav ;).

Ha en skön vecka allesammans och lämna gärna en kommentar :)

Ps. Med värmebölja så menar jag riktigt varmt, 25-30 grader i skuggan hela dagarna o nästan vindstilla. Det är varmare än vad vi brukar ha i mitten av juli!